Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Egyre kevesebb fiatal és egyre több idős ember szív marihuánát

Egy nemrég publikált kutatásból kiderül, hogy az idősebb korosztály képviselői egyre gyakrabban fogyasztanak kannabiszt, közülük sokan orvosi célból.

A kutatás, amelyben több mint 17.000, ötven évnél idősebb embert kérdeztek meg arról, hogy szokott-e füvezni, a Drug and Alcohol Dependence szakfolyóiratban jelent meg, és mint ilyen elsősorban az amerikai felhasználókra koncentrál. A számok így is elég beszédesek: az 50-64 éves korosztály tagjainál kétszer, míg a 65-nél idősebbek körében hétszer nagyobb az esélye, hogy kannabiszt használjanak, mint tíz évvel ezelőtt.

Az idősebb generációk sokszor orvosi célből fogyasztanak marihuánát (Fotó: Tumblr)

A New York University Medical School kutatói azt vizsgálták, hogy az egyre terjedő legalizáció korában az úgynevezett baby boomer generáció hogyan viszonyul a marihuána fogyasztásához. Az eredmények önmagukért beszélnek: a középkorú és idősebb amerikaiak körében jelentősen megnövekedett a kannabisz fogyasztása.

„A baby boomer generáció jelentős kulturális változások közepette nőtt fel” – írta Dr. Benjamin Han, a kutatás vezetője sajtóközleményében. „A hatvanas-hetvenes években jelentősen megnőtt a marihuána népszerűsége. Napjainkban tovább folytatódik a kannabisszal kapcsolatos attitűdök változása, így egyre kevésbé jelent stigmát a használata, főleg, hogy a hozzáférés is egyre könnyebb. Ennek köszönhető, hogy ennek a generációnak a tagjai – akik közül soknak van előzetes tapasztalata is – egyre gyakrabban használnak marihuánát.”

A kutatás másik érdekes eredménye, hogy a fiatalabb generációk – ahol hagyományosan mindig magasabb volt a fogyasztók aránya – esetében csökkenő trendet lehet megfigyelni. Éppen múlt hónapban jelent meg egy kutatás, amely a kaliforniai általános iskolás és gimnazista diákok körében vizsgálta a marihuána fogyasztását és azt találták, hogy jelentősen csökkent a fogyasztók aránya, még úgy is, hogy az amerikai államban egy ideje már legalizálták a füvezést. Hasonló a trend más olyan államokban is, ahol korábban legalizáltak, például Coloradóban, ahol elsőként lett legális a kannabisz fogyasztása.

„Nem láttunk jelentős felívelést a fogyasztási görbéken – nyilatkozta még áprilisban a Rolling Stone magazinnak John Hickenlooper coloradói kormányzó. – Az egyetlen terület, ahol ez megfigyelhető volt, a nyugdíjasok korcsoportja. Közülük sokan az időskori egészségügyi problémákkal kapcsolatos fájdalmak enyhítésére használják a kannabiszt, amelyről sok esetben bebizonyosodott, hogy hatékonyabb, mint a különféle opioidok.”

Mi a helyzet Magyarországon?

Mivel hazánkban egyrészt nem legális a marihuána, másrészt a rendelkezésre álló kutatások, statisztikák elsősorban a fiatalabb generációkra koncentrálnak, szakemberhez fordultunk, hogy megtudjuk, az idősebb magyarok esetében megfigyelhető-e hasonló trend.

„Úgy látom, hogy a természetes kannabisz fogyasztása egyre népszerűbb, főleg a főiskolát, egyetemet végzett, aktív korú, aktívan kereső, középosztálybeli és középkori, 40-45 éves korú nagyvárosiak körében” – mondta dr. Petke Zsolt a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológia Intézet (OPAI)addiktológiai osztályának osztályvezető főorvosa. „Sőt, a személyes véleményem az, hogy az alkohol ellenében egyre többen szoknak át a fűre, mert kevésbé jelentkezik a másnaposság jelensége. Ez a trend pedig az ennél idősebb korosztálynál is megjelenhet.”

Címlap

top