Szabadidő

Nigériai típusú csalást leplezett le az RTL Klub riportere

A tévécsatorna munkatársát eladó lakása miatt találták meg a csalók. Látszólag belement a játékba, hogy megtudja, kikkel áll szemben. Mint kiderült, a szálak egészen az Egyesült Államokig érnek. Mit mond a szakértő, és mit mond az, akinek a fotójával visszaéltek a csalók?

Hubai Antal, az RTL Klub riportere még július elején döntött úgy, hogy eladja a lakását. Az érdeklődők helyett azonban egy nemzetközi csalókból álló banda kereste fel, akik először az ingatlan bérlése felől érdeklődtek. Amikor azonban Hubai válaszolt nekik, rövidesen egy olyan levelet kapott, amelyhez hasonlóval valószínűleg már többen találkoztak.

A mesés vagyont ígérő idegenek ritkán váltják be az ígéretüket (Fotó: RTL Klub)

Az úgynevezett nigériai csalást tartalmazó levél lényege az volt, hogy az önmagát szíriai nőnek, Rasha Yamannak kiadó csaló férjével együtt összegyűjtött több százezer dollárját utalná át Hubainak, hogy így helyezze azt biztonságba, természetesen a segítségért cserébe felajánlja a pénz 10 százalékát. Mivel a riporternek egyből gyanús lett a dolog, szakértőkhöz fordult, miközben újabb és újabb leveleket kapott Rashától.

Persze egy profi grafikus egyből megállapította, hogy a levelekhez csatolt fotók, amelyek „Rashát”, valamint a pénzt ábrázolják, nem túl ügyes hamisítványok. A levelekben ráadásul hemzsegnek a következetlenségek, sőt a felkínált összeg is folyamatosan változott egyik levélről a másikra.

Az RTL megkérdezte Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértőt is, aki szerint meredeken emelkednek a hasonló csalással megszerzett összegek az elmúlt időben. A csalók gyakran magányos, idős embereket próbálnak becserkészni, de a tévécsatorna riportjából az is kiderül, hogy többek között Csisztu Zsuzsánál is próbálkoztak hasonló módszerekkel.

Az RTL Klub teljes riportját az alábbi lejátszóra kattintva nézheted meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top