Szabadidő

Együtt lép színpadra Lakatos Márk és Bocskor Bíborka

A Veszedelmes viszonyok posztmodern átiratát adják elő.

Együtt lép színpadra egy posztmodern Veszedelmes viszonyok-átirat apropóján az ország legismertebb stylistja, Lakatos Márk és a Magashegyi Underground énekesnője, Bocskor Bíborka. A két híresség a Megasztárban ismerkedett meg egymással, most pedig a Trafó nagyszínpadán együtt lépnek fel abban a „vizuális őrületben”, melynek két központi figuráját alakítják – olvasható a Trafó közleményében.

Heiner Müller posztmodern Veszedelmes viszonyok-adaptációja, a Kvartett a történet szereplőiből csupán a két emblematikus figurát hagyta meg. Merteuil Márkiné és Valmont Vikomt (Lakatos Márk és Bocskor Bíborka) igazi intrikusok, gátlástalan viszályszítók. A test és a vágy két intellektuális szörnyetege áldozatai és egymás bőrébe bújva cserél álarcot és nemet is – játszi könnyedséggel. Olthatatlan vágytól égve, kétségbeesetten keresik Zeusz által levágott másik felüket, hogy újra egyesülhessenek természetes androgün lényükben. Szerelmi játszmáik boncasztalon és chatszobákban szövődnek. A barokk maszkjáték 21. századi filterekkel, élő hang- és képmanipulációval kel életre, s ez új rétegekkel egészíti ki a jelen idejű színpadi történéseket. Heiner Müller expresszív szövegét a Trafó nézői a számukra sok szerepből ismert színésznő, Urbanovits Krisztina androgün hangján hallhatják majd az előadásban Földényi F. László kiváló fordításában. A két főhős figurájának posztmodern rétegeit Asztalos Dorka és Darabont Áron Leon táncosok teljesítik ki a fetisiszta szerepjáték további karaktereiben.

Hajdu Gáspár és Papp Gábor videoinstallációi Orr Máté barokk-szürrealista festményeivel egészülnek ki. Vranik Krisztián élő zenei szövetei és DJ Bootsie remixei eklektikus és eredeti zenei kulisszát szólaltatnak meg – Purcelltől Händelen át a Bizottságig és a Neurotic slágeréig. Felvonulnak ismert magyar divattervezők kreációi, így például a Je suis Belle, Use unused, Szegedi Kata, Vecsei Zsófi, a Nubu vagy éppen Robert Maar munkái.

Különleges alkotóhármas áll a koncepció mögött: rendező helyett a képekben gondolkodó látványtervező, Lakatos Márk, a PanoDrámát vezető dramaturg, Lengyel Anna és a test fizikai megnyilvánulásaiból költészetet varázsló fiatal koreográfus, Gulyás Anna jegyzik a produkciót. Alapkérdéseik közé tartoznak, hogy vajon a menny vagy a pokol izgalmasabb hely-e, mit kezdünk az idővel, az elmúlással és a halállal? Létezhet-e a nemeken túli, tökéletes egyesülés, ahogy az alkimisták gondolták?

Fotó: Nagy Gergő

Lakatos Márk lelkesen nyilatkozott a produkció kapcsán:

Kiskorom óta imádtam a kosztümös filmeket! A kedvenceim a 17–18. századi történetek voltak: a Púpos, a Fekete tulipán Alain Delonnal, a Vasálarcos. A barokk kifinomultsága és romlottsága, a versailles-i udvar intrikái és az opera mesés világa elvarázsolt.

A Veszedelmes viszonyok azért lett akkora siker a nagy romantikus szerelmi szál mellett, mert mindannyiunk eljátszik az életében legalább egyszer a gondolattal, hogy mi lenne, ha velejéig romlott, gonosz cselszövőként manipulálná az embereket. Merteuil márkiné és a szívtipró Valmont vicomte úgy játszik áldozataikkal, mint bábukkal a sakktáblán szokás. Félelmetesek, de közben lenyűgöz intelligenciájuk, kifinomult eleganciájuk.

A Kvartettben Heiner Müller csavar egyet a sztorin. Csak a két főhős marad, akik, mint egy álarcosbálon, egyik maszkból a másikba bújva játsszák el az elcsábított nőket és a másikat. Fetisiszta szerepjáték keveredik a rizsporos rokokó regényből.

A mi előadásunk egy 21. századi levélregény. Social media és chatszobák alkotják a virtuális kulisszákat, a valóság és fantázia végletesen összecsúszik, és egy új világ születik. De egy marad: két szép szörnyeteg, a test és a vágy szörnyetegei, akik maszkjaik mögül néha megvillantják nagyon is emberi, esendő és fájdalmas arcukat.

– mondta.

Előadások:

2018.09.21. 20:00

2018.09.22. 20:00

2018.09.23. 20:00

Jegyet erre a linkre kattintva tudsz venni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top