Szabadidő

Vedd észre a szemetet! Ma van a takarítási világnap

Van egy nap az évben mikor a Földünket elárasztó szeméthalomra hívják fel a szervezők a figyelmünket. Ha sürgősen nem teszünk valamit, a saját szemétdombunk temet be minket. Ilyenkor szeptember 3. hétvégéjén legalább saját környezetünket tisztítsuk meg!

Az hogy pontosan melyik napon is tartják a takarítási világnapot, szinte teljesen mindegy. Szeptember 3. hétvégéjén vagy szeptember 20-án. Ha az év minden napján szednénk a szemetet, az talán segíthetne megtisztítani környezetünket. De sajnos, amíg mi szedjük a szemetet, velünk párhuzamosan az oda nem figyelő tömeg eldobálja.

Takarítási világnap

Eredetileg Ausztráliából indult a mozgalom, illetve a takarítási világnap ötlete: 1989-ben egy vitorlásversenyt követően, az egyik résztvevő, Ian Kiernan megdöbbent a tengert és annak partját elárasztó szemét láttán, és Sydney környékén megszervezte az első takarítási világnapot. Az akkor jelmondat („Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon!”) ma is érvényes.

Az akkor megfogalmazott cél: a tiszta, hulladékmentes környezet, az utcák a terek, az erdők és tisztások rendben tartása, de a munkahelyek és az oktatási intézmények tisztaságának fontosságára is felhívja a figyelmet.

A Dunát elárasztó szemét

Tisztítsuk meg a Dunát!

Nem kell nekünk elmenni az ausztrál partokig, elég ha kutyasétáltatás közben egy szemeteszsákkal és kesztyűvel felszerelkezve összeszedjük az utcasarkon vagy a kutyafuttató tövében eldobott üvegeket, konzervdobozokat és műanyag palackokat.

A Dunára mindannyian büszkék vagyunk, egyedülállóvá teszi környezetét, ahol csak végigfolyik, akár a Szigetközről, akár a Dunakanyarról vagy a fővárosunkról beszélünk. Itt a lehetőség, hogy megszabadítsuk a Dunát, a folyó partját elárasztó szeméthalomtól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top