Szabadidő

Oscar-esélyessé vált egy magyar animációs film

Fődíjat nyert Bucsi Réka animációja Kanadában.

Elnyerte az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját Bucsi Réka Solar Walk című alkotása, amely ezzel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra esélyes filmek közé.

Bucsi Réka eddig három kisfilmet készített, és mindháromnak esélye volt az Oscar-díj elnyerésére. A 2014-es Symphony no. 42 rákerült az Oscar-díj tízes szűkített listájára, a 2016-os Love című alkotást Európai Filmdíjra jelölték.

A Solar Walk című alkotást Bucsi Réka eredetileg egy dán zenekar, az Aarhus Jazz Orchestra koncertjének háttér-animációjaként hozta létre, majd ebből készült a fesztiválozásra szánt rövidfilm. Az animáció Bucsi Réka két korábbi filmjéhez hasonlóan a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Awardot.

Részlet a Solar Walk című filmből

Világpremierje óta több mint 50 fesztiválon vetítették. Többek között megkapta az Indie Lisboa rövidfilmes nagydíját, a birminghami Flatpack Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját és a szerb Animanima Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját is.

A 2019-es Oscar-gála animációs rövidfilm kategóriájában két magyar esélyes is van, Bucsi Réka filmjén kívül Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje, amely tavaly a New Orleans-i Filmfesztivál animációs fődíját hozta el. A két animáción kívül Kovács István Ostrom című diplomafilmjének is esélye van bekerülni az élő szereplős rövidfilmes kategória jelöltjei közé, ugyanis nemrég diák-Oscar-díjat nyert.

 (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top