Szabadidő

Megoldást találtak a városi rollerek legnagyobb problémájára

A kétkerekű közlekedési eszközök egyre népszerűbbek, egy nagy probléma azonban akad velük: nehéz őket értelmesen elhelyezni, miután leszálltunk róluk. Ez a gond azonban egy okos ötletnek köszönhetően hamarosan a múlté lehet.

A feltaláló Nathan Allennek is feltűnt, hogy manapság egyre többen közlekednek a nagyvárosokban rollerekkel, amelyeket azonban nem túl egyszerű elhelyezni, ha megállunk valahol. Ráadásul, ha sok rolleres jön össze egy helyen, hamar kialakulnak a földre döntött kétkerekűekből a gyalogosbuktató csapdák, súlyosabb esetben gereblye módjára felcsapódó kormányrúddal, ha valaki véletlenül rosszul lépne.

Ezen segít a robusztus Stator, amelyről elég csak lelépni, a roller ugyanis önmagát egyensúlyozva állva marad, akkor is, ha nem támasztjuk neki semminek. Az elektromos meghajtású közlekedési eszköz 1000 wattos motorjával a 40 km/h sebességet is elérheti, egy töltéssel pedig 32 kilométert lehet vele megtenni. A méretes keréknek köszönhetően nem okoz neki gondot akár egy járdaszegély sem, ha pedig esetleg tömegközlekedésre pattannánk, ugyanúgy össze lehet hajtani, mint a kisebb rollereket.

Allen egyébként azokra is gondolt, akik szívesen közlekednének hasonló módon, de nem feltétlenül szeretnének állni eközben. A Stator rollerek ugyanis testre szabhatóak, és mindenféle kiegészítőt, ülést, csomagtartót, lámpákat, sőt még telefontöltőt is lehet hozzájuk rendelni. A gázadást, fékezést, illetve a dudálást a kormányrúd alá szerelt kapcsolókkal lehet működtetni.

A Stator roller állva marad, ha leszálltunk róla (Fotó: Stator.com)

Egyelőre nincs róla információ, hogy mennyibe kerül egy ilyen közlekedési eszköz, azonban Allen ötletét díjazta a Spark Awards, a Michelin Challenge Design zsűrije is, sőt bekerült a 2018-as Braun Prize kiemelt ötletei közé is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top