Szabadidő

Végre emelkedni kezd a Duna vízszintje

Sok eső várható ugyanis a Duna vízgyűjtő területén.

Duna vízgyűjtő területének térségében jelentősebb mennyiségű eső várható – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken.

Az előrejelzés szerint a következő napokban az Alpok térségében egy markáns hidegfront és egy mediterrán ciklon hatására helyenként akár 300 milliméternél is több csapadék hullhat. Ez – írták – „egyfelől jó hír”, hiszen az elmúlt időszak szárazsága miatt nagyon hiányzott már ez a csapadékmennyiség a folyók vízgyűjtőiről. Előreláthatóan a Duna vízszintje is emelkedik.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a rövid idő alatt lehulló sok csapadék nagy gondokat, villámárvizeket és esetleg csuszamlásokat okoz. Erre figyelmeztetnek a nemzeti meteorológiai szolgálatok: Olaszország északi régióiban elsőfokú, Ausztria déli részén másodfokú, Svájcban több helyen harmadfokú figyelmeztetés van érvényben az eső miatt.

Magyarországon azonban kedd reggelig várhatóan mindössze 4 és 20 milliméter között alakul majd a lehullott csapadék mennyisége, főként az Északi-középhegységben és a Duna–Tisza közén lehet 10 milliméternél több esőre számítani – írta a meteorológiai szolgálat.

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top