Szabadidő

Elkaszálták a Ryanair ma életbe lépett drákói poggyásszabályzatát

November 1-jétől elvileg pénzt kér a fapados légitársaság azoktól, akik kézipoggyászuk mellett a bőröndjüket is fel szeretnék vinni a repülőre. Eközben az olasz versenyhatóság felfüggesztette a fapados légtársaság új poggyásszabályzatát.

November 1-jétől új poggyászszabály lépett életbe a Ryanairnél – írja a Daily Mail. Mostantól csak egy kézipoggyászt (ennek a mérete nem lehet nagyobb, mint 40 x 20 x 25 cm, azaz be kell férnie az előttünk lévő ülés alá) lehet ingyen felvinni az ír fapados légitársaság gépeire. Aki további, nagyobb bőröndöt akar magával vinni a fedélzetre, annak fizetnie kell 25 fontot (átszámítva körülbelül 9200 forintot).

Aki nem vásárolt elsőbbségi beszállást, mégis szeretne egy nagyobb, 10 kilós kézipoggyászt felvinni (ezt majd a check-in pultnál kell feladnia), az a jegyfoglaláskor ezt 8 fontért (átszámítva körülbelül 3 ezer forintért) megteheti.

Aki 6 fontért (átszámítva körülbelül 2200 forintért) megvásárolja az elsőbbségi beszállást, két darab kézipoggyászt vihet fel a fedélzetre: egy nagyméretű és egy kisméretű 40 x 20 x 25 cm-es bőröndöt.

A Ryanair a poggyászszabály-változtatást azzal indokolta, hogy a járatai így pontosabbak lesznek, mert nem a beszállásnál veszik majd el a fedélzetre már helyhiány miatt fel nem vihető táskákat.

Itt a válasz a poggyászmegszorításokra

A Ryanairnek ezt az új poggyászszabályzatát azonban felfüggesztette az olasz versenyhatóság – tudta meg az AIRportal.hu. A hatóság azzal indokolta a döntést, hogy a kézipoggyászt az alap repülőjegy-tarifáknak tartalmaznia kellene, mert az utasok által ez egy előre elvárható szerződéses kötelezettség. Az, hogy a két légitársaság külön díjat kér a normál méretű kézipoggyászok szállításáért, félrevezeti a fogyasztókat a repülőjegy-ajánlatok kiválasztásánál, és torzítja az összehasonlítását más légitársaságok ajánlataival. 

A légitársaságnak 5 napot adott az olasz versenyhatóság, hogy felülvizsgálja a szabályokat, és egyúttal ideiglenesen arra utasította a céget, hogy szüntessenek be minden olyan tevékenységet, amely az extra díjak beszedését célozza az utasoktól a nagy kézipoggyászok szállításáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top