Szabadidő

Egyre kevesebb az odúlakó madár a városokban, de szerencsére te is segíthetsz rajtuk!

„Lakásprogramot” hirdetett a madaraknak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Sokan talán észre sem veszik, helyenként mennyivel kevesebb odúlakó madár él ma körülöttünk. Csak azt érzékelik, hogy „elszürkül” a településeink madárvilága, hiányzik a cinkék sárgája és kékje, a rozsdafarkú és a búbos banka vöröse – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Az egyesület szerint ennek elsődleges oka az, hogy radikálisan megváltozott az élőhelyünk, a madarak pedig nem találnak megfelelő lakó- és fészkelőhelyet a rohamosan átalakuló városi közegben.

Ez pedig baj, hiszen amikor a madarakról beszélünk, akkor az egész természeti környezetünkről van szó. A madarak távozása azt jelzi, hogyan bánunk a környezetünkkel: ha kevesebb az odúlakó madár, az azt mutatja, hogy kevesebb a költőhely és a táplálék is akár a vegyszerek használata, akár az öreg fák kivágása, akár más környezetkárosító emberi beavatkozás miatt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezért azt szeretné, ha visszaszoktatnánk az odúlakó madarakat a városi és falusi közegbe, méghozzá úgy, hogy magunk is készítünk madáretetőt, odút a kertünkbe vagy bárhová a szabadba. Ehhez egy rövid útmutatót is készítettek, amit erre a linkre kattintva érhetsz el.

Ha még többet szeretnél tudni a témáról, kattints erre a linkre!

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top