Szabadidő

Életveszélyes karácsonyi fényfüzéreket találtak az ellenőrök. Ezeket nehogy megvedd!

Áramütést, égési sérülést és akár lakástüzet is okozhatnak a veszélyes karácsonyi fények. Csaknem minden második termék megbukott az 53-ból.

A karácsonyi fényfüzérek, világító díszek, kültéri dekorációk fogyasztóvédelmi ellenőrzésekor 53 termék közül 25 megbukott a vizsgálatokon. A problémás termékek aránya elérte a 47 százalékot – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott 25 terméket, mert azok akár súlyos áramütést, égési sérülést és lakástüzet is okozhatnak. A veszélyes fényfüzéreket a kereskedők kötelesek a vásárlóktól is visszahívni.

A veszélyes termékek többsége márkajelzés nélküli, noname-darab, de tiltólistára került a Pepco és a Somogyi Electric egy-egy terméke is.

A vizsgált termékek teljes listáját itt nézheted meg (.pdf). 

A lesújtó eredmények tükrében még aktuálisabbá válik, hogy a fényfüzéreket csak olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a készülék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon található bizonytalan eredetű, rossz minőségű, nagyon olcsó eszközöket célszerű elkerülni.

A hatóság azonban nem csak a karácsonyi világító díszeket vizsgálta. December elejéig országosan már majdnem 500 üzletet ellenőriztek átfogóan, 38 százalékuknál találtak problémát.

Tipikus probléma a csomagolóanyag belemérése a termék tömegébe, de jellemző az akciós vagy a kiírtnál magasabb áron való értékesítés, ugyanakkor a kereskedők szabályszerűen teljesítik nyugtaadási kötelezettségüket. 

Az ellenőrzések egész decemberben folyamatosak lesznek a karácsonyi vásárokban és az üzletekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top