Szabadidő

Lebegő mágneses buborék lesz a jövő autója

Formabontó tervet mutatott be az egyik nagy autógyártó, amely egy dizájnversenyen arra a kérdésre kereste a választ, hogyan nézhetnek ki a jövő önvezető járművei.

A Renault a Central Saint Martins – University of the Arts London képzőművészeti egyetem hallgatóit kérte fel, hogy találjanak ki ötleteket arra, hogyan nézhetnének ki a jövő önvezető, moduláris autói, de azt is, hogy a nagyvárosi infrastuktúra, illetve a szolgáltatások hogyan tudják támogatni a rendszert.

A győztes tervet Yuchen Cai nyújtotta be, a The Float nevű jármű szinte már űrhajóra emlékeztet, emellett pedig a közösségi médiából ismert társas interakciót is beemeli az autó koncepciójába. Hogy ez pontosan mit jelent, az rejtély, de az biztos, hogy Cai a kocsihoz tervezett egy okostelefonos applikációt is, amellyel bármikor rendelhetünk egy ilyen buborékautót, mintha az Uber autómegosztó szolgáltatás futurisztikus verzióját használnánk.

A The Float már abszolút önjáró autó lenne, kerekek nélkül (Fotó: Renault)

A két, összeolvadó üvegbúrának látszó járműnek nincsenek kerekei, ugyanis Cai tervei szerint mágneses levitációs (maglev) technológiával közlekedne majd, ehhez feltehetően az úthálózat átépítésére is szükség lenne. A mágneses megoldást az egyes Float-járművek egymás között is használhatják: a mágnesek segítségével összekapcsolódhatnak egy hosszabb konvojjá is.

A The Float akár más hasonló autókkal is össze tud kapcsolódni (Fotó: Renault)

Az autóban ülők bármerre elforgathatják a székeiket, így egymással is beszélgethetnek, de az oldalra csúszó ajtóknak köszönhetően akár a járókelőkkel is szóba elegyedhetnek.

„Második alkalommal működtünk együtt a Central Saint Martins hallgatóival, és ismét felnyitották a szemünket, hogy mennyi képzelőerő és tehetség van az iskola diákjaiban, arra nézve, hogyan fognak az emberek utazni a jövőben” – mondta Anthony Lo, a Renault külső dizájnnal foglalkozó részlegének alelnöke.

A beérkezett koncepcióművek közül a képzeletbeli dobogóra a valamivel szögletesebb Flo nevű autó került fel, amely egyesíti a személy- és teherszállítási funkciókat.

A második helyezett Flo lehet a jövő áruszállító kisfurgonja (Fotó: Renault)

Szintén a döntőbe jutott még a Vue nevű jármű, amely érzelmi szálat is belevisz az emberek és autók kapcsolatába.

A Vue nevű koncepciónak pedig hiányzik a gazdája <3 (Fotó: Renault)

Ez annyit jelent, hogy az autó hiányolja a gazdáját, amikor az ember épp nincs ott, akárcsak egy kutyakölyök – hogy ez pontosan mire jó, az rejtély, de a Float autók megjelenését nagyon várjuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top