Mesterséges intelligencia menti meg a hűtőben felejtett ételeket

Andersen Dávid | 2019. Január 18.
Aki távolított már el penészes ételmaradékot a hűtőből, bizonyára hálás lesz ezért a technológiai fejlesztésért.

Az Amazon digitális  asszisztensére, Alexára már számos különféle szolgáltatást építettek, az intelligens csengőtől a lakás lámpáinak és klímaberendezésének vezérlésén át egészen a családi médiatár kezeléséig. Ebbe a sorba áll most be a Silo nevű vákuumos tárolódoboz és a hozzá tartozó szoftver.

A Silo lényege, hogy speciális műanyag dobozokba helyezett élelmiszereket egy erre szolgáló különleges konyhai mérleggel egybeépített „dokkoló” segítségével vákuum alá helyezi, így megállíthatók az ételek bomlási folyamatai, és az ígéret szerint azok akár ötször annyi ideig tárolhatók, mint egy sima, egyszerű dobozban. Maga a vákuumozási folyamat egyébként körülbelül tíz másodpercig tart.

A Silo egyszerre digitális mérleg, vákuumos tartósító, zenelejátszó és bármi egyéb, amire az Amazon Alexa képes (Fotó: Silo/Facebook)

Eddig még nem beszélhetünk különösebb újdonságról, hiszen ilyen eszközöket már eddig is lehetett kapni. Igen ám, de miután végeztünk a vákuumozással, a Silo – vagyis a mérleggel is felszerelt aljzat – megkérdezi, hogy milyen típusú élelmiszert helyeztünk a dobozba. Majd ezt az információt, valamint az élelmiszer lemért tömegét egybevetve egy digitális adatbázisból kinézi, hogy mennyi ideig marad fogyasztható állapotban az étel. Sőt, mivel megadtuk, hogy milyen élelmiszer került a tárolóba, ezek után elég egyszerűen megkérdeznünk az Amazon asszisztensét, hogy „Alexa, az a csirke meddig jó még?”. Alexa pedig tudni fogja, hogy mire gondoltunk.

Jól mutatja a hasonló megoldások iránti igényt, hogy a Silo fejlesztésére viszonylag hamar összejött szűk másfél millió dollár a Kickstarter közösségi adománygyűjtő oldalon. Egy hasonló fejlesztés már korábban is készült az Alexa platformjára építve: az Ovie nevű rendszer azonban nem vákuumot és dobozokat használ, hanem ebben az esetben inkább afféle intelligens cetlikről van szó, amelyeket a hűtőbe kerülő élelmiszerek dobozára erősíthetünk. Ez azonban csak a nyilvántartásban segít, az ételek eltarthatóságát nem hosszabbítja meg.

A Silo viszont emellett gyakorlatilag az Alexa összes funkciókészletével fel van szerelve, így amikor épp nem funkciója szerint használjuk, akkor is működhet zenelejátszóként, megkérdezhetjük tőle az időjárást, vagy éppen azt, hogy ki áll az ajtó előtt, ha a lakásunkat felszereltük okoscsengővel is.

A rendszerért 175 dollárt, vagyis szűk ötvenezer forintot kell fizetni, ami nem kevés, de ha belegondolunk, hogy ezzel mennyi kidobott élelmiszert menthetünk meg, nem nehéz belátni, hogy már viszonylag rövid idő alatt is megtérülő beruházásról van szó, amellyel ráadásul a pazarlást is visszafoghatjuk.

Exit mobile version