Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Mit kapsz, ha kombinálsz egy biciklist, egy műkorcsolyázót és egy artistát?

A rövid válasz az, hogy egy elképesztően látványos sportágat, a bővebb választ a kattintás után mutatjuk, videós segédlettel.

A legtöbb bringásnak az jelenti a „szakma” csúcsát, ha nagyjából üzembiztosan tud elengedett kormánnyal is haladni, nagyobb esések nélkül. A menőbbek még a kanyart is be tudják így venni, azonban még ők is csak pótkerekes kezdők az úgynevezett „műkerékpározókhoz” képest.

Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a sportolók nem egy valódi biciklit használnának, a műkerékpározás (artistic cycling) sokkal inkább a műkorcsolyázás és a műlovaglás világát idézi, csak épp nem a jégen, négy láb helyett pedig két keréken bemutatva.

A műkerékpározók ugyanis szédítő mutatványokat adnak elő, miközben különlegesen kialakított biciklijeik kormányán, nyergén vagy épp vázán állnak. Ez nem a levegőben ugráló BMX-esek világa, egyfajta kerékpáros balettnek tekinthetjük inkább.

A német Viola Brand, a sportág egyik kiválósága egy 2016-os versenyen (Fotó: AFP)

Bár gondolhatnánk, hogy ez valami újfajta őrület, a műkerékpározásnak komoly hagyományai vannak: az első, nem hivatalos világbajnokságot 1888-ban tartották, noha ez igazából egy svájci–amerikai, bizonyos Nicholas Edward Kaufmann magánakciója volt, amellyel bringás trükkjeit szerette volna népszerűsíteni.

Valamelyest sikerrel járt, mivel a műkerékpározás még Magyarországra is eljutott: a Huszadik Század című folyóirat 1905. márciusi számában meg is jelent egy rövid cikk, amely egy bizonyos Pittoni Béla műkerékpározóról szólt.

Az első hivatalos világbajnokságra végül 1956-ban került sor, igaz, ezen még csak férfiak indulhattak. A nőknek egészen 1970-ig kellett várniuk, ekkortól már őket is engedték indulni a versenyeken.

A kevéssé ismert sportág napjainkban kezd új erőre kapni, ez jelentős részben két fiatal német versenyzőnek, a fenti videókon is látható Viola Brandnak és Lukas Kohlnak köszönhető, akik Instagram-oldalukon keresztül mutatják meg a világnak, hogy mire képesek.

View this post on Instagram

Handstand 😊 I haven't uploaded a video of the handstands for a long time because I don't do these tricks that often outdoors. The handlebar handstand and also the saddle handlebar handstand are one of the most difficult tricks in artistic cycling. As I am in my offseason now I haven't been on my bike for 2 weeks now. Yesterday was my first training after this break. So I will need some trainingssessions to get the feeling for all these tricks back. Especially the feeling for the handstands although I did a lot of strength training during this break. But a handstand on the ground is so much different than on the bike 😅🙈 Song: Veorra -Sinner . . . #handstand #yoga #fitness #gymnastic #tuesday #motivation #fun #happy #love #girl #germany #Stuttgart #strength #athlete #talent #hardwork #work #trick #awesome #december #bike #velo #cycling #joy #fahrrad #berlin #art #artistic #kunst

A post shared by Viola Brand (@violalovescycling) on

Érdemes megnézni pár fotót és videót, azonban nyomatékosan szeretnénk mindenkit megkérni, hogy kellő képzettség hiányában ne próbálja meg reprodukálni az itt látható mutatványokat, ha nem szeretné meglátogatni a fogorvosát vagy baleseti sebészét.

Címlap

top