Szabadidő

Emojiesővel érkezik a tavasz

Örülhetnek a kis színes szimbólumok rajongói, ugyanis rövidesen több tucat újdonsággal bővül majd az amúgy sem túl szűkös kínálat

Bizonyára sokak számára nem cseng ismerősen a Unicode Consortium neve, noha ez a nonprofit szervezet nagyon sokat tett azért, hogy a digitális kommunikációban ma már nem gond például az ékezetek vagy más különleges írásjelek használata. Harmincas éveiket taposó olvasóink még emlékezhetnek azokra a daliás időkre, amikor a magyar karaktereket még nem feltétlenül voltak képesek kezelni a számítógépek, így az online kommunikáció hajnalán gyakori volt a különböző fórumokon, vagy online chatszobákban az „ekezetek mehetnek?” beköszönés.

A Unicode története még a XX. század nyolcvanas éveiben indult, amikor még sok helyen a Xerox Character Code Standard (XCCS) szabványát használták. Ezt kezdték átdolgozni a Xerox és az Apple szakemberei, Joe Becker, Lee Collins és Mark Davis. Az volt a céljuk, hogy egy univerzális karakterkészletet hozzanak létre, hogy például az ékezetek említett példája ne okozzon gondot a digitális kommunikációban.

Ez rendben is volt, egészen addig, amíg az írásjelekből álló emotikonok, például a klasszikus 🙂 szmájli) helyét át nem vették a mosolygós sárga fejecskék, majd az egyre összetettebb grafikus elemek, a kis emberi figuráktól a különféle használati tárgyakon át a csillagokat vagy különböző országok zászlóit ábrázoló piktogramokig. Ezeket nevezzük emojinak (sőt, magyaros átírás szerint emodzsinak), a név a japán kép, illetve karakter szavak összeolvadásából jött létre. Az első emojikat a japán mobilszolgáltatók kezdték kínálni, akkor még 12 x 12 pixeles méretben.

Ma már egészen összetett dolgokat is kifejezhetünk pár emoji használatával (Fotó: iStockphoto)

A Unicode tette lehetővé, hogy ezek a szimbólumok meghódítsák először a mobil, majd az okostelefonok, illetve a számítógépek világát. Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, napjainkban pedig már több mint ezer különféle emojit különböztethetünk meg.

A rövid bevezető után pedig jöjjön a nagy hír: a Unicode Consortium ugyanis a héten jelentette be, hogy márciusban 59 újdonsággal bővítik az emojikészletet, sőt, az 59 alapkép mellett 171 variáns is érkezik majd, amely a különböző nemek, illetve bőrszínárnyalatok megjelenítését teszi lehetővé.

Emojival az elfogadóbb világért

Az újonnan bejelentett képecskék között szerepelnek majd egynemű párok, olyan párok, amelyek tagjai más etnikumhoz tartoznak, de a Unicode Consortium gondolt a különféle protézisekkel, művégtagokkal vagy például hallókészülékkel élőkre, illetve a jelbeszédet használókra is.

 

A Plan International nőjogi szervezet kampányának köszönhetően pedig már a menstruációval kapcsolatos emoji is megjelenik majd egy csepp vér formájában.

A kevésbé komoly kategóriák többek között goffrit, flamingót vagy épp egy játékos vidrát ábrázoló emjoival bővülnek.

Bár a nonprofit szervezet márciusban már kiadja a frissített listát, közleményükben türelemre intették a felhasználókat: „az új emojik várhatóan szeptember–október környékén jelenhetnek meg az okostelefonokon, bár bizonyos platformokon már korábban bevezethetik őket”.

Csak győzzük kivárni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top