Szabadidő

Teljes titokban tüntették ki a kommandóst, aki nyaralásán szállt szembe a terroristákkal

Az egyik brit különleges alakulat egyik katonája épp Kenyában nyaralt, amikor terrortámadás történt. Azonnal a helyszínre indult, hősiességéért az egyik legmagasabb kitüntetést kapta meg, de nevét nem árulják el.

Az afrikai ország fővárosában, Nairobiban még januárban hajtottak végre merényletet az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia tagjai, akik egy belvárosi szállodára támadtak rá, összesen legalább 21 ember halálát okozva. A halálos áldozatok között volt egy olyan ember is, aki túlélte a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokat. Az incidensben legalább ötvenen eltűntek, így elképzelhető, hogy ez a szám még növekedni fog.

A hotelben több száz civil rekedt bent, közülük többeknek viszont óriási szerencséje volt, hogy éppen Kenyában nyaralt a brit hadsereg legjelentősebb különleges alakulata, a Special Air Service (SAS) egyik kommandósa, aki egyből Nairobi belvárosa felé vette az irányt, amikor meghallotta, hogy terrortámadás történt.

A férfi többtucatnyi ember életét mentette meg, bátorságáért pedig felterjesztették a második legmagasabb katonai kitüntetésre, a György-keresztre, amelyet 1940-ben VI. György király alapított, hogy elismerje vele a „legnagyobb fokú hősiességet és a különösen veszélyes körülmények között tanúsított bátorságot”. A kitüntetés különlegességét jelzi, hogy legutóbb 2017-ben adták át egy Dominic Troulan nevű férfinak, aki szintén egy Nairobiban történt terrorcselekmény során tanúsított hősiességéért vehette át az elismerést.

A György-kereszt a második legmagasabb rangú katonai kitüntetés Nagy-Britanniában (Fotó: Ministry of Defence)

Most a névtelen hős kapta a György-keresztet

Az idei támadás során helyt álló SAS-katonának az esetet követően teljes titokban adták át a kitüntetést, ezt írja elő ugyanis a brit Védelmi Minisztérium protokollja, ha a különleges alakulatok aktív állományban lévő tagjairól van szó.

A brit SAS katonája a fotón maszkkal a fején látható, arcát a biztonsága érdekében kitakartuk (Fotó: AFP)

„Ez az ember hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot” – mondta egy meg nem nevezett katonai forrás a Telegraph brit lap szerint. „Emberéletek tucatjait mentette meg, ezért joggal lehetett várni, hogy az egyik legmagasabb kitüntetést kapja meg. Az átadást nem jelentették be, teljes titokban történt.”

Többen még így is aggódnak a katona biztonságáért, mivel a világsajtóban több fotó is megjelent, amelyen akció közben látható, igaz, a terrortámadások során végig maszkot viselt.

Hajtóvadászat a tettesek után

Eközben Kenyában a rendőrség nagy erőkkel keresi a támadásért felelőssé tehető terroristákat. A nyomozók a január közepi incidensben részt vevő öt fegyveres közül egyet azonosítani tudtak a holttestén talált mobiltelefon adatainak köszönhetően. Az Ali Salim Gichunge nevű férfi feleségét röviddel ezután letartóztatták – a nő már a Facebookon árulta az ingóságaikat, ahol nem is tagadta, hogy minél előbb szeretné elhagyni a kenyai fővárost.

Az al-Shabaab az elmúlt hat év során több támadást is végrehajtott Kenyában, az idén januári merénylettel kapcsolatban kiadott közleményük szerint így kívántak tiltakozni Donald Trump amerikai elnök döntése ellen, aki hivatalosan is Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top