nlc.hu
Szabadidő
Söröznek és üvöltve káromkodnak a „haragjóga” rajongói

Söröznek és üvöltve káromkodnak a „haragjóga” rajongói

A testi-lelki felfrissülésnek és megnyugvásnak nem feltétlenül csak az a módja, hogy lótuszülésben elmélkedünk teljes csendben. Íme a megoldás azoknak, akik intenzívebb élményekre vágynak.

A sörjóga egy már létező dolog, az NLCafé olvasói is találkozhattak már vele, résztvevői alázattal borulnak le egy üveg minőségi sör elé. Ez azonban még mindig egy viszonylag békés, meghitt gyakorlat, még ha furcsa is. Mai rohanó világunkban pedig nem biztos, hogy némi jógamatracon fetrengéssel a kor embere ki tudja magából adni a benne felgyülemlett feszültséget, hogy aztán még mindig görcsben álló csakrákkal vánszorogjon haza. Ez így nem lesz jó, valami intenzívebbre lesz szükség!

A haragjóga művelői így adják ki magukból a feszültséget (Fotó: YouTube)

Ohm Mani Padme, b***meg!

Ezt az igényt ismerte fel Lindsay Istace, a Rage Yoga mozgalom alapítója, aki saját weboldalán le is írta, hogy a garantáltan kortárs – esetleg fúziós? – testmozgás során „nyújtó gyakorlatokra, jógapózokra és rossz humorra” számíthatnak a résztvevők, miközben „javítják az egészségi állapotukat és olyan zen állapotba kerülnek, mint a p***a”.

Aki most felvonta a szemöldökét, nincs egyedül, Istace ezért a fenti videóban megnyugtat mindenkit, hogy ez a fajta jóga nem való mindenkinek, de nincs is ezzel baj. Van, aki egy csendes, meghitt jógastúdióban meditálva képes kibogozni a lelkén keletkezett csomókat, viszont van, akinek ez jobban megy, ha pörgős zenét hallgathat, ha afféle harci üvöltésként kiabálhatja ki magából a feszültséget, vagy épp egy ízeset káromkodhat, amit korábban nem tehetett meg a céges tárgyalóban ülve vagy a buszon álldogálva.

„Nem vagyunk hagyományos jógik, de neked sem kell annak lenned” – ígéri Lindsay Istace, hozzátéve, hogy a módszer lényege nem az, hogy pálmafapózban káromkodjunk, mint a kocsisok. A haragjóga inkább azt szeretné elérni, hogy a résztvevők energiával feltöltődve folytathassák a napjukat, hosszú távon pedig szellemileg és lelkileg is megerősödjenek. Emellett pedig néha nevessenek egy jót, a laza hangulatú haragjógaórákon ugyanis a (rossz) humornak is helye van.

„Mindannyian dühösek vagyunk valami miatt” – nyilatkozta a CBS hírcsatornának Ashley Duzich, aki a texasi Houstonban tart haragjógaszeánszokat. „Azért igyekszünk lazítani is, mi például sörszüneteket tartunk óra közben. Tény, hogy ez nem való mindenkinek, a kisgyerekes szülők például jól teszik, ha egyedül jönnek.”

Ettől függetlenül láthatóan van igény a kiabálós-sörözős jógaórákra, a „hivatalos” Rage Yoga ugyanis már egyre több helyen elérhető. Kíváncsian várjuk, mikor érkezik meg Magyarországra, a módszernek pedig már most javasoljuk a kiba*****JÓga márkanevet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top