Szabadidő

Papagájbűnözés: ópiumfüggő madarak tartják terrorban az indiai gazdákat

A papagájok a napi adagjuk megszerzése érdekében valósággal megszállják a szántóföldeket.

Az indiai Madhya Pradesh tartomány az úgynevezett Malwa-Mewar-övezethez tartozik, amely az ázsiai ország legális ópiumtermelésének 75 százalékát adja.

Az ország egyik tévéadója, az NDTV értesülései szerint azonban nehéz év elé néznek a környékbeli gazdák, akik a mákgubók termesztéséből élnek. A térségben ugyanis már egy ideje súlyos aszály tombol, így várhatóan az idei terméshozamok elmaradnak majd a korábbitól.

A megtermelt mákgubók mennyiségét azonban még egy tényező csökkenti, mégpedig a régióban honos egyik papagájfaj, amelynek egyedei rákaptak az ópiumban gazdag máktejre, erre a sűrű fehér folyadékra, amelyet a még zöld mákgubókból lehet kinyerni.

Pszt…hé, tesó, friss ópium okosba’ nem érdekel? (Fotó: iStockphoto)

A madarakkal foglalkozó szakértők szerint az ópiumnak olyan hatása van a papagájokra, mint a kávénak az emberekre, emellett azonban a szárnyasoknál is hasonlóan erős függőséget képes okozni, mint a nálunk.

A dörzsölt papagájbűnözők ráadásul nem holmi agyatlan drogos módjára járnak rá a mákgubókra, hanem csodálatosan alkalmazkodtak a gazdákhoz: kivárják, amíg a termesztők megmetszik a mákgubókat, a megvágott zöld gubók ugyanis gyorsabban érnek, így hamarabb válik betakaríthatóvá a máktej. Már persze, ha a papagájok ezt hagyják, a madarak ugyanis rájöttek, hogy nem kell a saját csőrüket koptatni, hogy hozzájussanak a napi adagjukhoz, hiszen az emberek készségesen előkészítik nekik a terepet.

A környékbeli gazdák az NDTV-nek nyilatkozva elmondták, hogy a papagájok csapatban járnak, és naponta akár 30-40 alkalommal is visszatérhetnek a mákföldekre, fékeveszett drogéhségüket csillapítandó. Ez hatalmas veszteséget okoz a gazdáknak, akiknek az indiai kormány szigorú kvótákat ír elő: előre meg kell mondaniuk, hogy mennyi mákgubót vagy ópiumnak való nyersanyagot fognak átadni az erre felhatalmazott hivataloknak, ha pedig ettől elmaradnak, az komoly profitkiesést jelent számukra.

A probléma már olyan mértéket öltött, hogy a gazdák az indiai kormány segítségét kérték a mindenre elszánt tollas bűnözőkkel szemben, eddig azonban semmiféle támogatást nem kaptak. Emiatt sajátos helyi módszerekkel küzdenek a drogos madarak ellen: tűzijátékokat durrogtatnak, illetve hangosbeszélőket vetnek be, hogy elüldözzék az ópiumtermést dézsmáló papagájokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top