Szabadidő

Végre kiderült: az e-cigi árt a szívednek

Az elektromos cigarettákról sokan gondolják, hogy veszélytelenek. A tudomány most erre cáfolt rá.

Az e-cigik, vagyis az elektromos cigaretták sok dohányos számára a biztonság illúzióját keltik, hiszen nem tartalmaznak dohányt, nincsenek az egészségre káros égéstermékek, így nem nehéz azt gondolni, hogy az e-cigi, ha nem is egészséges, de mindenképpen jobb választás a „hagyományos” cigarettánál.

Ezzel nem is vitatkoznánk, éppen az említett okok miatt, hiba lenne azonban azt gondolni, hogy az e-ciginek nincsenek káros hatásai. Igaz, mivel viszonylag új technológiáról van szó, ezért eddig kevés információnk volt arról, hogy mit is okoz az elektromos cigaretták használata, vagyis a vaping.

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának (ACC) 68. éves gyűlését március 16-18. között rendezik majd, itt fogják bemutatni kutatási eredményeiket a University of Kansas kutatói, akik arra figyelmeztetnek, hogy az e-cigi rendszeres használata növeli a szívbetegségek és a szívroham kockázatát.

Az e-cigi a biztonság hamis illúzióját kelti (Fotó: iStockphoto)

„Biztonságosabb – ezt a kifejezést bárhogyan lehet használni – mondta az elektromos cigarettával kapcsolatban Mohinder Vindhyal, az egyetem adjunktusa a Popular Science magazinnak nyilatkozva. – Az, hogy az e-cigi biztonságosabb, mint a hagyományos cigaretta, még nem jelenti azt, hogy biztonságos lenne.”

A kutatók közel százezer embertől származó adatot vizsgáltak meg, akik 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben kitöltötték a National Health Interview Surveys (NHIS) kérdőíveit. Ezeket a felméréseket az amerikai járványügyi központ, a Centers for Disease Control (CDC) végzi el. A válaszadóknak különböző, az egészségükkel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. Az adatokból kiderült, hogy az e-cigarettát rendszeresen használók esetében 56 százalékkal gyakoribb a szívroham és 30 százalékkal nagyobb az esélyük a stroke-ra, mint azoknak, akik egyáltalán nem dohányoznak.

„Riasztó eredményeket kaptunk” – hangsúlyozta Vindhyal, hozzátéve, hogy az e-cigizőknél gyakoribb a vérrögök kialakulása és a koszorúerek megbetegedése is. A kutatók az adatokból kiszűrték a koleszterint mint kockázati tényezőt, de az összefüggés így is kimutatható maradt. Az elemzés azt is feltárta, hogy a napi szinten e-cigizőknél magasabbak a kockázatok, mint azoknál, akik csak néha-néha vapelnek.

A sima cigi sokkal rosszabb

Nem meglepő módon a hagyományos dohányzás esetében sokkal magasabb a szívroham és a szívbetegség kockázata: az „analóg” dohányosoknál 165 százalékkal nagyobb a szívroham rizikója. Ennek ellenére Vindhyal arra figyelmeztetett, hogy jelenleg nincs még kellő mennyiségű adatunk, hogy kijelenthessük, az e-cigi kevésbé káros az egészségre.

Inkább mondj nemet az e-cigire is! (Fotó: iStockphoto)

A mostani kutatásból az is kiderült, hogy az e-cigit használóknál kétszer akkora a depresszió vagy a szorongás kialakulásának esélye, mint a nem dohányzóknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top