nlc.hu
Szabadidő
Hazatért Zoltán, a gemenci fekete gólya

Hazatért Zoltán, a gemenci fekete gólya

Igen hosszú utat tett meg Zoltán, nemrég ért vissza Közép-Afrikából a gemenci erdőbe. Vonulása során 12 ezer kilométert tett meg, naponta akár 200 kilométert is repült.

Hazaért Afrikából Zoltán, a fekete gólyaszámolt be a Tények. A madárra 2016-ban jeladót szereltek, pontosan Zoltán-napon, innen kapta a nevét. Ő az egyetlen magyarországi gólya, amelyiknek a teljes vándorútját követni tudják.

Zoltán útját az interneten is nyomon lehetett követni. Február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját Gemencig. Őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 ezer kilométer utat tett meg.

A szakemberek aggódtak, mert a vártnál majdnem egy héttel később érkezett meg Közép-Afrikából a gemenci fészkébe. Az ok: a vonulás útvonalán rossz volt az időjárás, többször is meg kellett állnia pihenni.

A gemenczrt.hu oldalon közzétett vonulási útvonal szerint Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját Gemenc felé, és 150-200 kilométeres távokat megtéve február 20-án már Szudán déli részén járt. Február 21-én megpihent, másnap viszont 400 kilométert tett meg, majd február 24-én elérte a  Nílus völgyét. Februárban 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. Március 3-án átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve március 8-án érkezett Törökországba. Március 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó. Három nap pihenőt követően újra útra kelt, Gallipoli mellett átrepülte a keskeny tengerszorost és március 16-án érkezett meg Európába. Innen 5 napon át repült a gemenci fészekig.

Kiemelt kép: Tények riport

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top