Szabadidő

Elhunyt a nő, aki a világon először csinált triplaszaltót – sílécen

A világ első síakrobatanője számára a sport a kiutat jelentette a szegénységből. Tragikusan fiatalon hunyt el.

Mindössze 50 éves volt Lina Cserjazova, akinek halálhírét Novoszibirszk város vezetősége jelentette be. A szűkszavú közlemény szerint a sportoló hosszas betegség után vesztette életét.

Lina Cserjazova nevéhez több elsőség is fűződik, például ő volt az első nő, aki olimpiai aranyérmet tudott nyerni síakrobatikában, emellett a mai napig ő hazája, Üzbegisztán egyetlen sportolója, aki téli olimpián a dobogóra tudott állni.

Lina Cserjazova győzelmét ünnepli az 1994-es lillehammeri téli olimpián (Fotó: Getty Images)

Cserjazova 1968. november 1-én született Üzbegisztán fővárosában, Taskentben. Eredetileg tornásznak készült, ám 1987-ben kipróbálta a szabadstílusú síelést, és annyira megtetszett neki, hogy két évvel később már a szovjet csapat tagjaként a világkupáért is harcba szállt. Az 1992-93-as és a 93-94-es szezonban a vb-címet is sikerült megszereznie: előbbi időszakban hatból nyolc versenyt nyert meg, utóbbiban 11-ből hatot.

A síakrobatika ekkor még csak bemutató sportágnak számított a téli ötkarikás játékokon, az 1994-es lillehammeri olimpián azonban már versenyt is rendeztek a számban, amelyet Cserjazovának elképesztő teljesítménnyel sikerült megnyernie: ő lett a sportág történetében az első nő, aki triplaszaltót tudott csinálni, ez az alábbi videón is látható.

Akkor még nem tudta, hogy édesanyja időközben elhunyt: egy üzemi balesetben súlyosan megsérült, ám orvosaitól azt kérte, halálhírét ne árulják el a lányának, amíg a verseny tart.

Cserjazova maga is komoly sérülést szenvedett 1994-ben, amikor egy amerikai edzőtáborban betört a koponyája egy balul elsült ugrás után, aminek következtében több napig kómában volt.

Egy évvel később, 1995 őszén visszatért a versenyzéshez, ám korábbi formáját már nem tudta visszanyerni. Végül 1998-ban vonult vissza, majd Oroszországba költözött, ahol a síelés és az egészséges életmód népszerűsítésével foglalkozott.

A sportoló hosszas betegség után az oroszországi Novoszibirszkben hunyt el, 2019. március 23-án.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top