Szabadidő

Sajtból van a fal: különös installációt épít egy művész az USA és Mexikó határára

A formabontó akciót ráadásul élőben közvetíti Facebook-oldalán.

Valószínűleg még az is hallott az amerikai-mexikói határra tervezett fal ötletéről, aki nem annyira követi a világpolitikát. Persze, AZ a fal nem tejtermékből készül, bár ki tudja, hiszen Donald Trump amerikai elnök eleinte még azt mondta, óceántól óceánig szeretne betonfalat húzni a két ország közé, amit aztán Mexikóval fizettetne ki. Utóbb kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását, nem is fog végigérni a fal a teljes határszakaszon, sőt nem is fal lesz, hanem helyenként csak kerítés, meg aztán mégsem Mexikó fizetne érte, hanem majd csak később beszállnak a költségekbe, ja de nem, inkább mégis az amerikai adófizetők dolgozzák csak össze a fal sok milliárd dolláros árát.

Valahogy így áll most ez az ügy, de szerencsére most nem a botrányhős elnök lázálmáról, hanem Cosimo Cavallaro kortárs művész alkotásáról van szó.

Az olasz-kanadai művész többféle médiummal dolgozik, de nagy kedvencei a különféle élelmiszerekből készülő szobrok, installációk. Készített már sonkából ágyat, kemény cukorból karosszéket, illetve egyszer egy franciaágyat is alaposan megpakolt sonkaszeletekkel, a művészi önkifejezés jegyében.

Bőrhatású karosszék kemény cukorból (Fotó: cosimocavallaro.com)

Cavallaro elsőszámú kedvenc étele azonban valószínűleg a sajt lehet, abból ugyanis készített már zakót és széket is. Most pedig talán legambiciózusabb projektjére készül: hatalmas sajttéglákból szeretne negyedmérföldes (több mint 400 méter hosszú) falat húzni, szűk tíz méterre a tényleges mexikói-amerikai határtól, a kaliforniai Tectate településen.

A sajtzakó nem túl szép, de annál művészibb (Fotó: cosimocavallaro.com)

Ehhez a Cotija nevű, kemény mexikói sajtot használja alapanyagként, amelyekből a videón is látható tömböket pakolja egymásra. Az építkezést 200 sajttéglával kezdi, saját számításai szerint azonban összesen legalább kilencezer tömbre lesz szüksége, hogy létrehozhassa meghökkentő falát.

„A sajtfalat már vagy húsz éve szeretném megcsinálni” – nyilatkozta a művész a The Huffington Postnak. Azt is elmondta, hogy bár már két évtizede dédelgeti a projektet, Donald Trump terve hallatán úgy érezte, itt az idő, hogy a tettek mezejére lépjen. „Trump terve megfelelő kontextust és érzelmi hatást adott az ötletemnek” – tette hozzá Cavallaro.

Az építkezés tegnap kezdődött, jelenleg is zajlik, az élő közvetítést az Art Above Ground Facebook-oldalon lehet követni. Cavallaro úgy tervezi, hogy csütörtökre végez a tervezett negyedmérföldes szakasszal. A sajtfalnak saját weboldala is lett, ahol önkéntes adományokkal lehet támogatni az alkotót.

A művész azt is elárulta, hogy szívesen folytatná az építkezést, és azt sem bánja, ha a fal egyes részei beomlanak, vagy esetleg éhes állatok martalékává válnak, mivel számára ez is része a művészi folyamatnak.

„Ez pontosan azt jelképezi, amit mi emberek csinálunk – magyarázta az alkotó. – Fogyasztunk, majd hulladékot termelünk. Annyit remélek csupán, hogy a sajtfal más módon jelent majd táplálékot a világ számára.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top