Szabadidő

Szőke zebrát fotóztak a Serengetiben

„Először azt hittem, meghempergett a porban” – mondta a nem mindennapi felvételt készítő természetfotós.

Egy igen ritka, szőke zebrát fotóztak le a Serengeti Nemzeti Parkban – írja az IFLScience híre alapján a 24.hu. A felfedezés azt jelenti, hogy ezek a ritka állatok életben tudnak maradni a vadonban is.

Sergio Pitamitz, a National Geographic fotósa azért utazott Tanzániába, hogy lefényképezze a vonuló zebrákat. Az arany-fehér csíkos állatot terepszemle közben szúrta ki egy ivóhelynél. „Először azt hittem, meghempergett a porban” – mondta. Csak akkor jött rá, hogy kivételes példánnyal van dolga, amikor látta, hogy a víz nem mossa le a szőréről a port.

Valószínű, hogy Pitamitz egy részleges albínó állatot vett észre. Az albinizmus egy olyan genetikai zavar, amelynek hatására a bőrben és szőrzetben nem termelődik a sötét pigmentek előállításáért felelős melanin – a jelenséget már több faj egyedeinél megfigyelték.

A vadon élő albínó zebrák ritkán érik meg a felnőttkort, bár több állítólagos észlelés is történt, eddig csak fogságban dokumentáltak ilyen egyedeket. A most megörökített példány valószínűleg azért nem pusztult még el, mert csordája a megszokottól eltérően nem közösítette ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top