Szabadidő

A macskád is megérti a nevét, csak baromira nem érdekli, ha hívod

Egy japán kutatás tudományosan is bebizonyította azt, amit a macskatartók nagyjából úgy az első pillanattól tudnak.

Ha valakinek az lenne a vágya, minden további nélkül Dunát rekeszthetne azokkal a kutatásokkal, amik arra kíváncsiak, vajon megértik-e a különböző, intelligensnek tartott állatfajok (így például a kutyák, a delfinek, a papagájok) az emberi beszédet, és ha igen, akkor mennyire. Rengeteg van ugyanis. Így az, hogy ilyen vizsgálat macskás változatban eddig még nem készült, minimum meglepő. Pedig ez a helyzet.

Szerencsére, ahogy az esetek többségében, a japánokra most is lehet számítani: ugyanis nemcsak hogy felfedezték ezt a hiányosságot, de azon nyomban tettek is ellene. Dr. Atsuko Saito és lelkes kutatócsoportja a japán Sophia Egyetemen első ízben végzett a világon olyan tesztsorozatot, ami kifejezetten azt kutatta, hogyan működik a kommunikáció macska és ember között, és vajon a macskák megértik-e azt, amit az emberek (vagy épp gazdáik) mondanak nekik.

A lelkes japán kutatók a közelmúltban nyilvánosságra is hozták az eredményeiket: eszerint a macskák ki tudják szűrni gazdájuk mondókájából a saját nevüket, csak – ellentétben a kutyákkal – egyáltalán nem reagálnak rá. Mondjuk ezt az, akinek volt már hosszú távon dolga macskákkal, tudományos kutatás nélkül is pontosan tudja. Sőt! Még magát a kutatásvezetőt sem igazán lepte meg az eredmény. Mint elmondta, a legtöbb gazdi tapasztalja, hogy kedvence, ha nem is feltétlenül érti, de legalább felfigyel a nevére. „Ami eddig nem volt, az a tudományos magyarázat a jelenségre” – tette hozzá Saito, aki büszke rá, hogy kutatócsoportjával sikerült választ találniuk erre a kérdésre.

Egy többkörös tesztsorozat után a kutatócsoport bizonyította, hogy 16-ból 9 macska fülelni kezd, ha a gazdája száját elhagyja a neve. „Azt nem feltétlenül értik, mit jelent ez a szó, de tudják, hogy figyelniük kell rá, ha elhangzik” – mondja a japán kutató, majd hozzáteszi, véleménye szerint a macskák minden valószínűség szerint jutalommal vagy épp büntetéssel azonosítják a saját nevüket.

(Aki rázogatta már meg kétségbeesetten a jutalomfalatos dobozt, miközben egyre reménytelenebbül ismételgette kedvence nevét, nos, annak ez az eredmény sem okoz majd különösebb meglepetést.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top