Szabadidő

„Csak annyit mondhatok, keserédes lesz a vége” – minden, amit a Trónok harca utolsó évadáról tudni lehet

Alig pár nappal a Trónok harca utolsó évadának bemutatója előtt mi azzal hangolódunk, hogy összegyűjtöttük azokat a legvadabb elméleteket, jóslatokat és sokat sejtető apróságokat, amiket a sorozat kapcsán csak össze lehetett szedni.

Ám még mielőtt mélyebben belemennénk abba az – egyébként meglepően – népszerű elméletbe, vajon Bran „Háromszemű Varjú” Stark építette-e azt a Falat, amit az Éjkirály az előző szezon végén zombi-Viserion segítségével lerombolt, emlékeztetőül fussuk át a sorozat készítőinek és főbb szereplőinek a nyilatkozatait arról, mit gondolnak, éreznek, várnak a sorozat Magyarországra április 15-én érkező befejezésével kapcsolatban.

Az hiszem, reményre mindannyiunknak szüksége van… épp ezért vágyunk most is annyira a »happy end«-re. Csakhogy a helyzet az, hogy én magam jobban szeretem a keserédes befejezéseket. Az utóbbi időben millióan próbálták kiszedni belőlem, mi lesz a Trónok harca vége; én meg persze nem árulom el. Ettől függetlenül annyit mindig elmondok, hogy keserédes befejezésre számítsatok: nincs olyan, hogy valaki véghez visz egy küldetést, majd él tovább, mintha mi sem történt volna” – nyilatkozta korábban a sorozatot ihlető regénysorozat szerzője, George R.R. Martin. Lássuk be, ez nem valami biztató.

Hát még az, amit a Daenerys Targaryent alakító Emilia Clarke mondott egy friss interjúban. A Press Associationnek elárulta, miután elolvasta, mi történik Daenerysszel az utolsó évadban, kisebb krízist élt át. „Képtelen voltam megülni a fenekemen, inkább sétáltam, és három órán keresztül jártam Londont, teljesen céltalanul. Nem tudtam, mit csináljak” – mesélte, majd hozzátette, amikor az utolsó jeleneteit vette fel, többször el is sírta magát.

Ezzel szemben Kit Harington, azaz Havas Jon – aki, mint tudjuk, „nem tud semmit” – azt nyilatkozta, alapvetően elégedett a show befejezésével. Igaz – tette hozzá –, igazán elégedett majd csak akkor lesz, ha tévén is viszontlátja az új évadot. Kit Harington mellett, a sorozat készítői, D.B. Weiss és David Benioff is inkább optimista volt a befejezést illetően: „Szeretnénk, ha az emberek szeretnék a Trónok Harca végét” – idézi a készítőket az Entertainment Weekly, akik hozzátették: „Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem olyan befejezés, amire minden egyes rajongó azt fogja mondani, hogy jó, ahogy van. De az igazság az, hogy ilyen befejezés nincs is.

És ezek után jött Maisie Williams, Arya Stark megformálója, aki nemes egyszerűséggel közölte, szerinte a rajongók ki lesznek bukva a sorozat lezárásán. „Nem hiszem, hogy bárki is ki lenne békülve azzal, ahogy a sorozat végződik” – mondta a színésznő, aki a közelmúltban, Jimmy Fallon műsorában néhány percre mindenkivel elhitette, hogy sikerült elspoilereznie a sorozat végét. (Aztán kiderült, hogy az egész csak egy április elsejei tréfa volt. Annak viszont zseniális.)

Emlékeztető: itt tartunk most (vigyázat, spoilerek a hetedik évadból!)

  • a Falnak vége: az Éjkirály – miután megölte – kék szemű zombivá változtatta Dany egyik sárkányát, Viseriont, akinek segítségével később a Falat is lerombolta,
  • a holtak serege elindult Deres irányába,
  • Cersei terhes,
  • Cersei elhiteti Jonnal, Daenerysszel és Tyrionnal, hogy segíteni akar nekik a holtak seregének legyőzésében, de a valóságban arra készül, hogy megtámadja őket,
  • ikertestvére, Jamie a fentiek miatt hátat fordít Cerseinek, és egyedül indul északra, hogy a holtak ellen az élőkért harcoljon,
  • Tyrion titkos egyezséget kötött Cerseivel,
  • Daenerys és Jon összejönnek,
  • Sam és Bran Deresben rájönnek Jon valódi származására: arra, hogy Rhaegar Targaryen hivatalosan is elvált feleségétől, hogy elvehesse Lyanna Starkot, Jon anyját. Jon így nem egyszerű fattyú, hanem Aegon Targaryen, a Vastrón jogos örököse, nem mellesleg Daenerys unokaöccse.
  • Jon távollétében Sansa irányítja Derest,
  • Arya visszatér Deresbe, majd Sansával együttműködve kivégzi Kisujjat,
  • Theon – miután Jon megbocsátott neki – elindul, hogy kiszabadítsa Yarát nagybátyjuk, Euron fogságából.

Mindez egyetlen, látványos videóban így néz ki:

Mi várható az utolsó évadban?

Mármint azon túl, hogy a 8. évadban lesz Deres ostroma, a széria történetének leglátványosabb, legnagyobb téttel bíró (élők vs. holtak) és leghosszabb (több mint 60 perc) csatája? Máris mutatjuk: 

  • Jamie/Arya megöli Cerseit

A kamasz Cerseinek Maggy, a varangy jósolta meg, mire számíthat az életében: így például megjósolta, hogy királyné lesz, hogy három aranyhajú gyermeknek ad életet, akiket el is temet, és azt is, hogy egy fiatalabb/szebb királynő lesz a riválisa. A sorozatban a prófécia utolsó mondata már nem szerepelt: eszerint Cersei a „valonquar” kezétől hal majd meg. (A „valonquar” szó valyriai nyelven kis testvért jelent.) Cersei úgy gondolja, a jóslat értelmében öccsétől, Tyriontól van félnivalója, ám egyre többen vélik úgy, hogy a 8. évadban végül nem ő, hanem néhány perccel később született ikertestvére, Jamie öli majd meg. Ez az elmélet már csak azért is életképes, mert annak idején éppen Jamie volt az, aki végzett Aerys Targaryennel, az „őrült királlyal”. Szép párhuzam lenne, ha ugyanő végezne az „őrült királynővé” lett nővérével is. 

game of thrones trónok harca jóslat maggy cersei

A fiatal Cersei barátnőjével Maggyhez igyekszik – Kép forrása: Youtube

Ugyanennek a jóslatnak egy továbbgondolt változata szerint a „valonquar” nem Tyrionra, és még csak nem is Jamie-re  vonatkozik, hanem Aryára. Az időközben profi gyilkológéppé avanzsált Stark-lánynak Cersei régóta rajta van a listáján, arról már nem is beszélve, hogy ő is egy „kisebb testvér”, akire emiatt éppen úgy illik a jóslat, mint Cersei vér szerinti testvéreire. 

  • A Véreb és a Hegy összecsapnak

A Clegane-testvérek közti összecsapás az egyik, ha nem a legjobban várt párbaj Westerosban. Konkrétan az első évadtól kezdve érik: ha emlékeztek, a Véreb ebben a szezonban össze is akaszkodott Gregorral (aki akkor még nem volt zombi) a Segítő Tornáján. Hála Robert királynak, az események akkor nem fajultak el, de az utolsó évadban erre minden esély megvan. Annál is inkább, mert annak, aki Cerseit, és vele együtt a Vastrónt próbálja megcélozni, először a Hegyen kell majd átverekednie magát. Szó szerint. 

  • Jonról/Daenerysről kiderül, hogy ő a kiválasztott (Azor Ahai)

G.R.R. Martin egész könyvsorozatának – és ezzel együtt természetesen a könyvekből készülő sorozatnak – a cselekménye egy több ezer éves prófécia köré szerveződik: eszerint a jóslat szerint újjászületik egy legendás hős, aki évezredekkel korábban egyszer már legyőzte a Holtak Seregét és ezzel véget vetett a „hosszú éjszakának”. Egyelőre nem tudni, hogy Jon vagy Daenerys lesz-e ez az újjászületett hős, ha úgy tetszik, kiválasztott (Azor Ahai), aki ugyanúgy lehet férfi és nő is. A leírás alapján mindkettőjük pont ugyanakkora eséllyel pályázik a címre.  

game of thrones trónok harca azor ahai daenerys jon

Havas Jon és Daenerys – Kép forrása: Youtube

  • Győz a Holtak Serege?

Azzal, hogy a hetedik évad végén megszerezte Daenerys egyik sárkányát, az Éjkirálynak minden lehetősége megvan rá, hogy úgy „utazgasson”” Westeros területén, ahogy neki tetszik. Vajon, mi akadályozhatja meg abban, hogy miközben keresztül-kasul repked a Hét Királyságban, megálljon minden valamire való temetőnél, és tovább gyarapítsa a Holtak Seregét?

Figyelembe véve az emberi oldalon lévő konstans ármánykodást és széthúzást, sajnos egyáltalán nem is olyan kizárt, hogy a végén tényleg a holtak nyerjenek majd. 

Az 5 legextrémebb rajongói elmélet az utolsó évadra 

1. Daenerys terhes, méghozzá Havas Jon (aka Aegon Targaryen) gyerekével

Az összes rajongói teória közül ez az, ami a legkevésbé valószínűtlen. Sőt, ha arra gondolunk, hogy Daeneryshez hasonlóan Jonnak is volt már dolga „vérmágiával” az előző évadokban, még akár az is előfordulhat, hogy ők ketten, Deresbe menet megtörték Mirri Maz Duur átkát, és egy Targaryen-babát is összehoztak.

2. Melisandre hadsereggel tér vissza Westerosra

A hetedik évad közepe táján Melisandra Varysnek árulja el, hogy visszatér Volantisba, a városba, ahol a sorozat-Wiki szerint az egyik legnagyobb Vörös Templom található. A rajongók szerint nem elképzelhetetlen, hogy Melisandra szövetkezik a templom főpapnőjével, Kinvarával, és hadsereggel térnek vissza Westerosra, hogy így segítsék Daenerysék ügyét.

3. Bran Stark építette a falat 

Nem új, viszont annál népszerűbb teória, hogy Ned Stark utolsó életben maradt fia, Bran volt az, aki felépítette azt a mágikus jégfalat, ami a hetedik évad végéig sikerrel védte a holtaktól az emberek birodalmát. Az elméletet Bran háromszemű varjúvá válása támasztja alá, és az, hogy Bran a múltban, a jelenben és a jövőben kolbászolva időről-időre megpróbálja módosítani a történéseket (például belenyúl a kamasz Hodor agyába). Így már nem is olyan elképzelhetetlen, hogy az élőknek azzal próbáljon segíteni, hogy falat húz közéjük és a holtak közé. 

Egy másik Branre vonatkozó elmélet szerint a könyvben (és ezzel együtt a sorozatban) szereplő minden Brandon Stark (így a falat építő is), tulajdonképpen az ő alteregója. 

4. Tyrion is egy Targaryen 

Kevéssé valószínű, ám a keményvonalas elméletgyártók szerint, a teóriát alátámasztja, hogy Tyriont nem zabálták fel a sárkányok, amikor megtehették volna Meerenben. Valamint az, hogy Aerys, az „őrült király” valósággal rajongott Tyrion anyjáért, Joanna Lannisterért. 

5. Ned Stark életben van 

Legalábbis az egyik legelborultabb teória szerint. Mégis, vannak, akik komolyan hiszik, hogy a jó öreg Ned még mindig él, az életét pedig annak köszönheti, hogy Varys egy arc nélküli embert csempészett mellé Királyvár tömlöcébe. Így Joffrey végül nem őt, hanem az arcát magára öltő hasonmást végezte ki. No comment. 

+1 Az Éjkirály is Stark

Öreg Nan szerint legalábbis, aki a könyvben egy helyen azt mondja az Éjkirályról: „Van, aki szerint egy Bolton volt. Mások szerint Skagos Magnarja, megint mások azt állítják, hogy Umber, Flint vagy Norrey. Néhányan egyenesen azt akarják elhitetni veled, hogy Falábú volt, akik a Medve-szigetet uralták a vasemberek megérkezése előtt. Egyik sem. Stark volt, annak az embernek a fivére, aki a vesztét okozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top