Szabadidő

Máté Bence elnyerte a világ legrangosabb sajtófotódíját

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be csütörtökön Amszterdamban.

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A díjnyertes fénykép. Fotó: MTI/AP/World Press Photo Alapítvány/Máté Bence

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 ország 43 fotósát jelölte díjaira a különböző kategóriákban. A közlemény szerint a jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt.

A 34 éves, számos nemzetközi természetfotós díjat nyert Máté Bence mintegy hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult. (MTI)

Máté Bence egy korábbi díjjal. MTI Fotó: Marjai János

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top