Szabadidő

Dizájndíjat nyert a ráktúlélők számára tervezett „algoritmikus” melltartó

A hagyomány és a legmodernebb technológia ötvözéséből született ruhadarab a masztektómián átesett nők számára kínál kényelmes, az önbizalmat is növelő megoldást.

A héten zajlottak a Milan Design Week eseményei az olasz divat egyik fővárosának számító Milánóban, ahol a japán autógyártó, a Lexus is képviseltette magát, igaz, ezúttal nem autókkal, hanem a fiatal, kreatív tervezőket felkutató Lexus Design Award díjátadójával.

A 2013-ban először megrendezett Lexus Design Awards minden évben egy-egy meghatározott témát állít a középpontba, ez idén sem volt másként: a 2019-es versenyben olyan pályaműveket vártak, amelyek a technológiát az emberek mindennapi életének megreformálására használják fel.

A megmérettetésre 65 országból több mint 1500 projekttel jelentkeztek, a milánói döntőn a zsűri által kiválasztott hat legjobb feltaláló közül választották ki a fődíjas ötletet. A döntősök között szerepelt különleges, origami módjára hajtogatható napelem, tengeri olajszennyeződést semlegesítő robot, áradásbiztos bambuszház, sivatagi homokból készült építőanyag, valamint a felszálló repülőgépek által keltett légmozgásból energiát gerjesztő szerkezet is.

A fődíjat azonban az amerikai Lisa Marks Algorithmic Lace nevű ötlete kapta. A feltaláló a különleges technológiával készülő egyedi melltartókat olyan nőknek szánja, akik daganatos megbetegedés miatt masztektómián estek át, azaz eltávolították az egyik mellüket.

Az algoritmus által tervezett melltartó tökéletesen illeszkedik viselője testéhez (Fotó: Lexus)

Az Algorithmic Lace lényege, hogy a leendő tulajdonos felsőtestét lézerrel beszkennelik, majd a számítógép ennek alapján elkészít egy olyan szabásmintát, amely tökéletesen illeszkedik a testhez, viselése így kényelmes és praktikus. Viselése a feltaláló szerint önbizalom-növelő hatással lehet a ráktúlélők számára. Az algoritmus által előállított szabásminta alapján a melltartók kézzel készülnek, egy speciális, a XVI. századból származó csipkeverési módszer segítségével.

„Ez a projekt azzal indult, hogy elkezdtük vizsgálni, hogyan lehetne a hagyományos kézműves módszereket felhasználni a formatervezés világában” – mondta el Lisa Marks a Coolhunting riporterének nyilatkozva a milánói díjátadót követően. „A módszeremmel létrehozott melltartók teljesen testre szabhatóak, ez pedig jó hír a mellrákot leküzdő nők számára: 50 százalékuk ugyanis sohasem végeztet rekonstrukciós műtétet, ehelyett nehéz és sokszor zavaró külső protéziseket használnak. Ráadásul a sebhelyek nagyon érzékenyek, így sokszor szóba sem jöhet például a merevítős melltartó használata. Ha pedig valami olyasmit kell a testünkre erőltetni, ami kényelmetlen, vagy nem illeszkedik jól, azt idővel az ember önbizalma is megérzi.”

Yoshihiro Sawa, a Lexus International elnöke és Lisa Marks a Lexus Design Award 2019 díjátadóján (Fotó: Lexus)

„Amikor algoritmusokról beszélünk, általában a számítógépekre és a high-tech iparágakra gondolunk” – tette hozzá John Maeda formatervező, a Lexus Design Award zsűritagja. „Azonban a textiliparban már a XIX. században alkalmaztak különféle algoritmusokat új minták és anyagok létrehozására.”

Lisa Marks az alábbi szavakkal mondott köszönetet a zsűrinek: „A Lexusnak nem lenne szüksége rá, hogy ezzel a díjjal foglalkozzon, enélkül is sikeres márka lenne, az a tény azonban, hogy létrehozták ezt a kezdeményezést, mutatja, hogy mennyire hisznek a jó design erejében és egy jobb világban.”

A fődíjjal 25 000 dollár anyagi támogatás is jár, amelyet a további fejlesztésekre lehet fordítani. Lisa Marks szerint a módszerével nem csak melltartók készülhetnek, hanem hétköznapi használati tárgyak, de akár személyre szabott cipők vagy dekorációk is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top