Szabadidő

Zaklatók által használt kémszoftverek ellen harcol ez a nő

A kémszoftverek nem csak a pénzre hajtó online bűnözők fegyvertárában szerepelnek, a bántalmazó kapcsolatokban is gyakran előkerülnek. Egy amerikai nő ezen szeretne változtatni.

Az 1990-ben alapított Electronic Frontier Foundation (EFF) digitális jogvédő szervezet már évtizedek óta harcol többek között a személyiségi, szerzői jogok, a személyi szabadság és a szabadalmi visszaélések ellen. A szervezet munkatársa, Eva Galperin pedig nemrég jelentette be, hogy felveszi a harcot azok ellen a szoftverek ellen, amelyekkel családtagok, mit sem sejtő exek, gyerekek vagy épp alkalmazottak után kémkednek.

A kémszoftverek (spyware) használatához ma már nincs feltétlenül szükség informatikai ismeretekre, alapszintű angoltudással bárki találhat olyan programokat, amelyekkel hozzá lehet férni valaki más számítógépéhez vagy okostelefonjához. Ezek egy alkategóriáját képezik az úgynevezett stalkerware programok, amelyekkel önérzetükben sértett exek vagy épp a személyiségi jogokat semmibe vevő főnökök kémkedhetnek volt párjuk vagy alkalmazottaik után. A legijesztőbb, hogy ezeket a szoftvereket sok esetben megtévesztő csomagolásban kínálják, például olyan alkalmazásként, amelyeket az aggódó szülők gyerekeik telefonjára telepítve mindig tudhatják, hogy hol járnak, és mit csinálnak a kölykök. Emiatt sok hasonló szoftver teljesen legális, mások esetében pedig homályos a törvényi háttér, így az applikációk nyugodtan működhetnek. Más kérdés, hogy mások tudta és beleegyezése nélkül hasonló szoftvert telepíteni a telefonjukra már kevésbé törvényes, de egy bántalmazó kapcsolatot fenntartó zaklató nem feltétlenül foglalkozik efféle apróságokkal.

Eva Galperin a Security analys Summit színpadán korholta az IT-biztonsági cégeket a stalkerware-rel szembeni tétlenségük miatt (Fotó: Getty Images)

A ZDnet értesülései szerint az efféle szoftverek használata viszonylag gyakori: a tavalyi évben több mint 58.000 Android operációs rendszert futtató okostelefonon találtak hasonló programokat, ebből több mint 35.000 embernek semmi fogalma nem volt a kémszoftverek jelenlétéről – a többiek ismereteiről nem szól pontosan a fáma, de valószínűsíthető, hogy köztük több olyan is volt, akinek nem teljes vagy helytelen információi voltak a telefonján futó programokkal kapcsolatban.

Galperin az április 8-11 között Szingapúrban megrendezett Kaspersky Security Analyst Summit (SAS) egyik előadójaként szólalt fel és nem kímélte az antivírus szoftverekkel és informatikai biztonsággal foglalkozó cégeket, amelyek nem lépnek fel elég keményen a stalkerware ellen. Egyes, okostelefonokra telepíthető biztonsági alkalmazások például érzékelik ugyan a hasonló szoftverek jelenlétét, de azokat „nem vírus” megjelöléssel látják el, így a gyanútlan áldozat nem tudja, hogy pontosan mivel van dolga.

Ha hozzáférünk valakinek a telefonjához, hozzáférünk az elméjéhez is

– mondta Galperin.

A konferencia névadója, az orosz Kaspersky IT-biztonsági cég rögtön a beszédet követően be is jelentette, hogy változtat a gyakorlaton és érthetőbb formában jelzi majd a stalkerware programok jelenlétét a felhasználóknak.

Galperin azonban nem csak az iparági szereplőket igyekszik meggyőzni, hogy lépjenek fel határozottabban a hasonló szoftverek ellen, hanem a stalkerware által érintett áldozatoknak is szeretne platformot biztosítani, hogy hallathassák a hangjukat, jogi és pszichológiai támogatást kapjanak és felhívják a figyelmet erre a veszélyes jelenségre.

„Ezek a történetek nem azzal kezdődnek, hogy a felhasználó telefonja furán kezd viselkedni” – magyarázta a Wirednek nyilatkozva Dave Maass, az EFF Threat Lab nevű részlegének munkatársa, aki Galperinnel együtt dolgozott az áldozatok felkutatásán. „Ezek a történetek úgy kezdődnek, hogy valaki megver valaki mást, megerőszakolja, vagy a gyerekeit fenyegeti. Rettenetes még hallgatni is, Eva viszont még a mélyükre is ás, ez az egyik nagy erőssége.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top