Szabadidő

A kihalás szélére kerültek a koalák

Olyan kevés már a koala, hogy egyes szakemberek szerint nem garantált a túlélésük.

Annyira kevés koala él a világon, hogy a faj gyakorlatilag kihaltnak tekinthető – írja ausztrál állatvédőkre hivatkozva az Euronews. Az Ausztrál Koala Alapítvány tudomása szerint 80 ezer egyed él vadon, ez soknak tűnik, de ahhoz nem elég, hogy új generációnak adjon életet, túlélésüket leginkább a globális felmelegedés miatt növekvő hőség és az erdőirtás fenyegeti.

Az elmúlt években több ezer koala pusztult el a nyári extrém hőségben azért, mert nem jutott elég vízhez, annak ellenére, hogy az állat jellemzően nagyon keveset iszik.

Tasmaniában már egy sincs

Hogy mekkora lesz a baj, nem tudni, ugyanis egyes kutatók abban reménykednek, hogy a környező szigeteken, ahová betelepítették őket, eléggé elszaporodtak, mert nincs természetes ellenségük.

A koalák élőhelye változatos, előfordulnak Ausztrália keleti partvidékén és a szárazföld belsejének erdős területein is. Ausztrália nyugati részén és Tasmaniában viszont állítólag már egyetlen koala sincs.

(Kiemelt kép: MTI/EPA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top