Szabadidő

Ez a film kapta a fődíjat Cannes-ban

Egy dél-koreai thriller nyerte az Arany Pálmát.

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című komikus thrillere kapta az Arany Pálmát a 72. Cannes-i Filmfesztiválon. A díjat szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől vette át.

A gazdatest, a Snowpiercer – Túlélők viadala, az Okja rendezője tízévnyi nemzetközi kitérő után forgatott ismét a hazájában, és ennek eredményeként egy tőle megszokott hangvételű, besorolhatatlan szociális tragikomédiát készített.

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező a fesztivál fődíjával, az Arany Pálmával a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjainak fotózásán 2019. május 25-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Bong Dzsun Ho nem először választotta a szórakoztató zsáner műfaját, hogy hangsúlyosabban és szimbolikusan tudja megmutatni a szociális viszonyokat egy olyan világban, ahol a társadalmi különbségek igazságtalan módon növekednek.

Az Élősködők egy feszes történetvezetésű és izgalmas thriller formájában egy mély családi drámát mesél el, és megmutatja a szociális egyenlőtlenségek okozta társadalmi erőszakot.

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a nagydíjat a szenegáli származású első filmes francia rendezőnő, Mati Diop Atlantique (Atlanti-óceán) című alkotásának ítélte, amely egy fantasztikus szerelmi történet a hazájukat elhagyni vágyó dakari munkások világában.

A zsűri díját megosztva nyerte el a francia Ladj Ly a francia külvárosokban tapasztalható rendőri erőszakról készített Les misérables (A nyomorultak) című első játékfilmjével, valamint Kleber Mendonca Filho és Juliano Dornelles brazil alkotók, akik egy a hatalom által kiirtásra ítélt képzeletbeli brazil közösség utópisztikus lázadásáról forgattak egy misztikus westernfilmet Bacurau címmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top