Szabadidő

Turistalátványosság lesz az útra gurult sziklából

A közel négymillió tonnás kődarab esete az emberi találékonysággal.

Múlt hétvégén különös látványban lehetett részük azoknak, akik az amerikai Colorado államban Cortez és Telluride városok között autóztak. Történt ugyanis, hogy az egyik hegyoldalból leszakadt egy több mint 3,8 millió kilogrammos szikla, amely a klasszikus viccből ismert 300 kilós gorilla módjára úgy döntött, hogy bizony az autópálya közepén képzeli el a további létezését.

A ház méretű kődarab azóta is ott van, elvégre ez nem afféle törmelék, amit csak úgy az út menti árokba lehetne gurítani. Mivel az USA lakossága múlt hétvégén ünnepelte a fegyveres erők kötelékében elhunytak emléke előtt tisztelgő Emlékezet napját (Memorial Day), a sziklát gyorsan el is nevezték Memorial Rocknak.

Szűk négymillió tonnányi kőzet és egy immár használhatatlan autópálya (Fotó: Colorado Department of Transportation)

Az amerikai állam kormányzója, Jared Polis közleményben jelezte, hogy a gigantikus kavicsot legfeljebb robbantással lehetne eltávolítani a sztrádáról, ennek költsége körülbelül kétszázezer dollárt, vagyis bő 57 millió forintot kóstálna.

Lisa Schwantes, a coloradói közlekedési minisztérium szóvivője egy múlt heti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy emiatt a sziklához nem nyúlnak hozzá, hanem mostantól turistalátványosságként funkcionál majd.

„Arra számítunk, hogy generációk látogatják majd meg ezt a geológiai remekművet, amelyet Memorial Rocknak neveztünk el” – mondta Schwantes a sajtó összegyűlt képviselőinek.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a szikla környékén át kell szabni az autópálya sávjait, illetve egy új szalagkorlátot is ki kell alakítani, hogy az autósok biztonságosan közlekedhessenek a kőtömb körül.

Itt pedig egy kis csavar is került a történetbe, ugyanis a tervezett pályamunka nagyjából 1,3 millió dollárba kerül. Ez több mint hatszorosa a sziklarobbantás költségeinek, cserébe ezt nem az állam saját költségvetéséből, hanem az amerikai autópályákat felügyelő Federal Highway Administration szövetségi büdzséjéből fedezhetik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top