Szabadidő

Szívszorító videó készült egy borját gyászoló delfinről

Nem ez az első alkalom, ami bizonyítja, hogy a delfinek is képesek az emberi gyászhoz hasonló érzésekre.

A szívbemarkoló felvételen, amelyet a See Through Canoe elnevezésű szabadidős társaság készített a floridai partoknál, jól látszik, hogy az anya az orrával bökdösve kétségbeesetten próbálja merülésre biztatni halott borját. Közben pedig egy másik delfin is megjelenik mellettük.

A felvételt közlő Metro című brit lap azt írja, a felvételen jól látható, hogy a borjú bőre több helyen is fel van szakadva. A szakértők ebből arra következtetnek, hogy a kicsi életét egy hajócsavar olthatta ki. Emlékeztetnek, noha a delfinek gyorsak, és rendkívül jó reflexekkel vannak megáldva, velük is előfordulhatnak ilyen balesetek, különösen akkor, ha egy tapasztalatlan, ügyetlen kölyökről van szó.

A lap kitér arra a kutatásra is, amely azt szerette volna bizonyítani, hogy a delfinek – az emberekhez hasonlóan – képesek olyan összetett érzésekre, amilyen a gyász. Az eredményeik ennek ellenére nem voltak meggyőzőek, a kutatók azonban úgy vélik, nagy méretű agyuk és szervezett társadalmuk alapján egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a delfinek valóban képesek a gyász vagy épp a bánat érzésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top