Szabadidő

Szeméttel tömték be a védett madarak költőhelyét Zala megyében

Miután kitisztították a járatokat, másnap valaki pótolta a dugókat.

A Zalai megyei Bezeréd melletti partoldalban ismeretlenek betömködték a gyurgyalagok költőüregét. Jelenleg 6-8 pár fészkel ott, a járataikba valaki hulladékot dugott – nejlonzacskót, sörös dobozt, tégladarabot, műanyag palackot, papírgalacsint.

Ha betömik a gyurgyalagok járatát, akkor a bent rekedt madarak, fiókák elpusztulnak. A gyurgyalag fokozottan védett madár, eszmei értéke 100 ezer forint, vagyis bűncselekmény történt. A történteket jelezték a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak – írja a Zaol.hu.

Fotó: MME/Iván Miklós

Darázsi Zsolt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei titkára azt mondta: ilyet viccből csinálnak az emberek, akik nem gondolnak tettük következményeire. Gyakoribb viszont, hogy a méhészek akciójáról van szó, mert a madarak megdézsmálják a méheket.

Miután a természetvédők mindent kiszedtek a költőüregekből, másnap újra szükség volt a járatok kitisztítására, mert az ismeretlen tettes pótolta a dugókat. A természetvédők azt ígérik, figyelni fogják a helyszínt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top