Szabadidő

A Facebook-hiba leleplezte, milyen sokat tudnak rólunk

A képeinket nem, a képadatainkat viszont megjelenítette.

Mi is megírtuk, hogy szerdán akadozott a képfeltöltés a Facebookon és az Instagramon, rengeteg felhasználónak nem jelenítette meg a rendszer a feltöltött képeket. A hibát valószínűleg szervergondok okozták. Az eset rávilágított, milyen információkkal látja el a Facebook rendszere automatikusan a feltöltött képeket. A mesterséges képfelismerő szoftver érzékeli, hány ember van a képen, beltéren vagy a szabadban készült-e, de számos esetben ennél részletesebb adatokat is felismer a képről.

A feltöltött képeink alapján is sokat tud rólunk a Facebook (Fotó: Unsplash)

Az adatvédelmi problémát az okozza, hogy ennek az algoritmusnak a működése – a szerdai hiba okozta kivételtől eltekintve – nem nyilvános, tehát nem tudjuk, a Facebook és az Instagram rendszere a fényképeink alapján milyen hirdetéseket jelenít meg, ahogy azt sem, eltárolják-e a fényképadatainkat. Arra tehát jó volt a leállás, hogy megint lássuk, milyen sokat tudnak rólunk ezek a rendszerek akár csak a képfeltöltéseink alapján is.

(via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top