Szabadidő

Látványos videón a Dél-Amerikát beárnyékoló napfogyatkozás

A következő teljes napfogyatkozásra idén karácsonykor kerül sor.

A totalitás, vagyis az a rövid időszak, amikor a Hold teljesen kitakarja a Napot, kedden, magyar idő szerint 21 óra 39 perckor érte el a chilei La Serena tengerparti városát, nagyjából 1 órával és 17 perccel azután, hogy megkezdődött a részleges napfogyatkozás.

A teljesség a legjobb helyszíneken viszonylag hosszú ideig, 4 perc 33 másodpercig tartott, ezt azonban csak igen kevesen láthatták, mivel ez valahol a Csendes-óceán egy bizonyos területén történt. A szárazföld felett a legtöbb helyen két és fél percig lehetett élvezni a totalitást.

Bár az égi jelenséget csak a délutáni óráktól lehetett megfigyelni Dél-Amerika nyugati partjainál, sokan már hajnal óta vártak a legjobb helyeken, különösen a La Silla Obszervatórium közelében, ahol az autópálya leállósávjában egymást érték a parkoló autók, sőt volt aki kempingszéket, asztalt és hordozható grillt is előkapott, hogy teljes kényelemben várakozhasson.

Az alábbi felvétel Chile Coquimbo nevű régiójában készült, de számtalan további fotót és videót is feltöltöttek az internetre.

Dél-Amerikában legutóbb 2010 júliusában került sor teljes napfogyatkozásra, akkor azonban csak a kontinens legdélebbi csücskét érintette a jelenség. A következőre pedig 2020. december 14-ig kell várniuk a környéken élőknek.

A legközelebbi teljes napfogyatkozás viszont éppen idén karácsonykor érkezik, 2019. december 26-án, rossz hír viszont, hogy csak Afrikából, Ázsiából, illetve a Közel-Keletről lesz látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top