Szabadidő

Alig több mint 1 másodperc alatt forgatja ki a Rubik-kockát a mesterséges intelligencia

Saját maga tanulta meg, miként kell megoldani a feladatot.

A Kaliforniai Egyetem kutatói által létrehozott mesterséges intelligencia valamivel több mint egy másodperc alatt kiforgatta a Rubik-kockát.

A DeepCubeA nevű algoritmus oldotta meg ily sebesen az 1974-ben Rubik Ernő által megalkotott háromdimenziós logikai játékot – adta hírül a BBC News. „Saját maga tanulta meg, miként kell megoldani a feladatot” – idézte az egyetem közleménye Pierre Baldi professzort.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az algoritmus stratégiája teljesen más volt, mint ahogyan az emberek megoldják a logikai játékot, mivel a mesterséges intelligencia gondolkodásának természete teljesen eltér az emberétől.

A Nature Machine Intelligence című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az algoritmus a logikai játék 10 milliárd különböző kombinációját kapta azzal a feladattal, hogy 30 lépésből oldja meg valamennyit.

Az emberek általában leggyorsabban 50 lépésben rakják ki a Rubik-kockát. A mesterséges intelligencia általában 28 lépéssel megoldotta.

Ezer kombinációra tesztelték, valamennyit képes volt megoldani.

Megalkotni egy olyan rendszert, amely magát tanítja meg a feladat elvégzésére, az első lépés egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása felé, amely a játékok megoldásán túl valódi problémák megoldására is képes – írja a BBC.

„A Rubik-kocka megoldása magában foglalja a szimbolikus, a matematikai és az elvont gondolkodás képességét, ezért egy mély tanulási technikákra épülő rendszerrel, amely képes ilyen logikai játékot megoldani, közelebb kerülünk egy olyan rendszerhez, amely képes gondolkodni, következtetni, tervezni és döntést hozni” – magyarázta Baldi professzor.

(MTI)

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top