Szabadidő

Kvíz: Mennyit tudsz Móra Ferencről?

140 évvel ezelőtt született Móra Ferenc, a magyar irodalom egyik legtermékenyebb szerzője. Az évforduló alkalmából hoztunk egy kis tudástesztet. Lássuk, te mennyit tudsz Móráról!

„Ha az emberek negyedrész annyit költenének arra, hogy jót tegyenek másokkal, mint arra, hogy kárt tegyenek maguknak, nyoma se volna nyomornak” – egy örök érvényű idézet Móra Ferenctől, aki egy szegény szűcsmester apa és egy kenyérsütő anya gyermekeként nagyon is jól tudta, milyen az, amikor mások jó szándékán múlik egy-egy sorsforduló az ember életében. Egy jellemző történet a gyermek Móráról: olyan szegénységben élt a családja, hogy bármennyire szerették volna, a harmadik elemibe már nem tudták beíratni fiukat, nem tudták volna finanszírozni a tanulmányait. Ferkó azonban tanulni akart, s ha nem mehetett be az ajtón, hát becsusszant a kulcslyukon. Pontosabban belopózott az iskolába, és a tanterem előtt kuporogva hallgatta a tananyagot. Egyszer aztán latinórán egy igen nehéz feladatot adott a tanár, amire egyetlen tanítvány sem tudott felelni. Móra viszont tudta a választ, és nem is tartotta magában – a folyosóról kiabálta be. A tanár pedig kiment érte, és az ölében vitte be a terembe az okos kisfiút. Attól fogva nem is kellett tandíjat fizetnie a szorgalmas gyereknek.

Így indult hát neki a világnak az óriási tudásszomjjal és csodálatosan regényes fantáziával megáldott Móra Ferenc, majd egészen a magyar irodalom legmagasabb csúcsáig jutott el.

Lássuk, te mennyit tudsz róla!

(Forrás: Wikipedia, Új Akropolisz)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top