Szabadidő

Színesnek látszó fekete-fehér fotótól őrül meg az internet

Az optikai csalódást imádják az emberek, a kép pedig ezzel ismét bebizonyítja, hogy mennyire csodálatos dolog az emberi elme.

Az alábbi fotót egy Lionel_Page nevű twitterező osztotta meg követőivel, a kép jelenleg több mint 33 ezer lájknál jár, és már közel 16 ezren meg is osztották.

A képen egy lánycsapat látható, akik különböző színű pólókat viselnek. Azaz várjunk csak! A fotó valójában fekete-fehér, azonban a lányok pólóira és arcára helyezett színes csíkoknak köszönhetően mégis színesnek érzékeljük. Minél távolabbról nézzük, az illúzió annál jobban működik, természetesen közelre hajolva kivehetővé válnak a színes csíkok.

Az optikai csalódás magyarázata szerint ez azért történik, mert az agyunk a hiányos információk – vagyis a színes csíkok – alapján „megpróbálja eldönteni”, hogy milyen színek lehetnek ott a valóságban.

Ez persze egyénenként valamelyest eltérő lehet: a Reddit közösségi fórumán is hosszasan elemezték a fotót a felhasználók, és arra jutottak, hogy a színek illúziója valamivel jobban működik a pólókon, mint a képen látható lányok arcán vagy karján. Vagyis a bőr színét kevésbé próbálja az agyunk „kiegészíteni”. Igaz, mások azt írják, hogy egyes színeknél működik jobban az optikai csalódás: a zöldnél jobban, mint a pirosnál például.

A jelenség egyébként mozgóképen is működik: az alábbi videón egy ismert rajzfilm egyik jelenetét változtatták fekete-fehérré, majd a képkockákra ráhelyezték a színes rácsokat. Az illúzió akkor működik a legjobban, ha nem egy konkrét pontra koncentrálunk – ahová nézünk, ott látni fogjuk a fekete-fehér háttéren a színes rácsot –, hanem kissé a kép mellé nézünk, ilyenkor úgy tűnik, mintha egy kicsit fakó, de határozottan színes felvételt néznénk.

Ebben a hónapban ez már a második hasonló fotó, amely így felszántja az internetet. Az alábbi képet július 2-án tette közzé egy twitterező, és azt írja: „ha óceánpartot, felhős égboltot, sziklákat és csillagokat látsz, egy művész vagy. Ez azonban nem egy festmény, hanem egy javításra váró garázskapu alsó része”.

Színesnek vagy fekete-fehérnek látod a tweetben szereplő fotót? (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top