Szabadidő

Egyetlen kóbor macska elpusztított egy egész madárkolóniát

Szörnyű példa arra, hogy a kóbor macskák egész fajok kihalásáért felelősek.

Nyugtalanító dolgot fedeztek fel a nyugat-ausztráliai Mandurah-ban élők: valami rendszeresen megtizedeli a helyi madárrezervátumban élő veszélyeztetett déltengeri cséreket.

Először tavaly november 18-án találták az első tetemeket, ezért egy biológus megszervezte az őrjáratot. A helyiek többször láttak arrafelé egy fehér kóbor macskát, és a megfigyelés során beigazolódott: egy herélt fehér kandúr gyilkolja a madarakat – írja a 444.hu az Atlantic nyomán.

Miután többször elzavarták a macskát, az állat napokig nem ment vissza, de az önkéntesek hiába nyugodtak meg. Később visszatért a macska, és tovább folytatta a csérek pusztítását.

Ekkor drámai fordulat következett be: a csérek feladták a harcot. Hagyományosan ugyanis rajokban repkedve igyekeznek elriasztani a fészekrabló ragadozókat, de a macska sorozatos támadásai után ez az együttműködés megszűnt. Magukra hagyták a fiókáikat, és elhagyták a rezervátumot. Egyetlen macska gyakorlatilag egy hónap alatt felszámolta a madárrezervátumot.

A jelenségnek neve is van a biológusok körében: „félelemből épült táj”. Ez azt jelenti, hogy a ragadozók nemcsak az egyedek lemészárlásával zavarják meg a közösséget, hanem általában is változást okoznak a zsákmányállatok közösségében.

Noha a tömeggyilkos kandúrt elfogták és elaltatták, már késő volt. Ez az eset pedig jól példázza, hogy mekkora problémákat okoznak a kóbor macskák Ausztráliában. A tudósok szerint a macskák felelnek 34 őshonos faj kipusztításáért, ezért az állam kétmillió kóbor állat kiirtására készül, hogy megvédjék az őshonos állatvilágot.

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top