Szabadidő

Ennek a magyar filmnek van esélye megint elhozni az Oscar-díjat

Megvan a hivatalos magyar nevezés.

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján. A jövő évi Oscar-díjakra azok a filmek voltak nevezhetők, amelyeket 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. bemutattak vagy bemutatnak még a hazai mozik. Tóth filmjét szeptember 26-tól játsszák.

Az Akik maradtak a második világháború utáni Budapesten játszódik. A történet két hőse Aladár (Hajduk Károly), a magányos nőgyógyász és egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), a dacos kamaszlány, aki makacsul várja haza szüleit a haláltáborból. Kettejük egymásra találása áll a viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában.

Szőke Abigél az Akik maradtak című filmben (forrás: NMHH)

Tóth Barnabás filmjének világpremierje a napokban volt az Egyesült Államokban, Coloradóban a Telluride Filmfesztiválon, ahová magyar filmek közül legutóbb az utóbb Oscar-díjat nyert Saul fia kapott meghívást. A mértékadó, amerikai Variety magazin filmkritikusa a magyar filmet „kitűnő, megrendítő alakításokkal előadott mesének” nevezte.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai testületben Fekete Ibolya filmrendező, Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató, Kovács István, Török Ferenc és Sándor Pál filmrendezők vettek részt.

(via MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top