Szabadidő

Egy nő döntötte meg Usain Bolt rekordját

Ráadásul nem sokkal szülés után! Jövőre ötödik olimpiáján indulhat.

Most vasárnap, a Katarban zajló atlétikai világbajnokságon az amerikai sprinter Allyson Felix begyűjtötte 12. aranyérmét is, a 4×400 méteres férfi-női vegyes váltó megnyerésével, ezzel hivatalosan is az övé a legtöbb aranyérem a vb-k történetében, maga mögé utasította a világ leggyorsabb embereként ismert Usain Boltot is.

Az összesen 12 medállal büszkélkedő Felix most 33 éves, eddig 4 olimpián indult, jövőre valószínűleg az ötödik ötkarikás játékokon való szereplés is összejöhet neki. Ez idő alatt összesen kilenc olimpiai érmet nyert (6 arany, 3 ezüst), a világbajnokságokon pedig már 15-nél jár a számláló (12 arany, 3 ezüst, 2 bronz). Ez a mostani volt azonban az első alkalom, amikor Allyson Felix anyaként állhatott fel a dobogót tetejére, miután tíz hónappal ezelőtt megszületett a kislánya. A szülés nem volt zökkenőmentes, Felix ugyanis preeclampsiában, terhességi magas vérnyomás betegségben szenvedett, emiatt kislánya koraszülött lett, ugyanis a terhesség 32. hetében császármetszésel kellett világra hozni.

Allyson Felix a dohai győzelmet követően (Fotó: Getty Images)

Tavaly decemberben interjút adott az ESPN sportcsatornának, ahol mesélt a nehézségekről, illetve a gyerek-intenzívosztályon tartózkodás okozta lelki terhelésről is. Akkor beszélt arról is, hogy milyen félelmei vannak a sportolói karrierjét illetően.

„Ha visszatérek, és nem tudok ugyanúgy teljesíteni, nem fogok kijutni az ötödik olimpiámra – mondta Allyson Felix. – De tudni fogom, hogy küzdöttem, harcoltam, és mindent beleadtam. Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzeltem, ki fogom bírni. De meg kell próbálnom, mert ez a természetem, én ilyen vagyok.”

Ahogy már írtuk, végül összejött az ötödik olimpiai szereplés is, Felixnek azonban még egy csatát meg kellett vívnia: augusztusban több sportoló társával együtt a Nike-t helyezték nyomás alá, annak érdekében, hogy a sportmárka gondolja át az általa támogatott sportolónők anyasági támogatásának részleteit. Allyson Felix, Alysia Montaño, Kara Goucher és Phoebe Wright futókkal kiegészülve sikeresen elérte, hogy a Nike garantálja: a sportolónők „nem kerülnek pénzügyileg hátrányos helyzetbe a terhességük miatt”. Emellett hat hónappal meghosszabbították az anyasági támogatást, így már a korábbi 12 hónap helyett 18 hónapig biztonságban tudhatják a családjukat a márka által támogatott sportolók.

Innentől pedig már csak annyi dolga van Allyson Felixnek, hogy minden erejével a jövő évi tokiói olimpiára készüljön, ahol valószínűleg fiatalabb riválisainak is feladja majd a leckét a pályán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top