Szabadidő

„Ma már rohadtul imádom az életemet” – Joaquin Phoenix, a túl őszinte zseni

Korosztálya egyik legnagyobb tehetsége, úgy tűnik, lenyugodott. És bölcsebb is lett.

Harmadik születésnapját egy Venezuelából Miamibe tartó teherszállító hajón ünnepelte a családjával. 1977. október 28-a volt, és Phoenixék megpróbáltak új életet kezdeni, miután sikerült elszakadniuk a hírhedt szektától, az Isten gyermekeitől (Children of God)Joaquin Phoenix ekkor még messze volt a ma már megszokott, folyamatosan dohányzó, szarkasztikus figurától, aki kócosan, egy farmerben, sportcipőben és bőrdzsekiben flegmáskodik.

Testvéreivel, Rainnel és Libertyvel úgymond „az úton”, szüleik misszionárius munkája közben születtek (River még korábban). Anya és apa egy VW mikrobuszban járta az Egyesült Államok déli részét, Puerto Ricót és Venezuelát, hogy híveket toborozzanak az erősen istenkomplexusos vezetőnek, David Bergnek. A folyamatosan úton lévő család ekkor még nem sejtette, hogy miféle visszaélések történnek a felekezetben. Miután megtudták, kiábrándultan otthagyták a szektát.

Joaquin ezen a teherhajón lett vegán, amikor meglátta, hogyan is fogják ki, majd ütik le a halakat. Később az egész család áttért a veganizmusra, és Joaquin gyerekszínészként sem vállalt szerepet hús- és tejtermékek, valamint gyorséttermek reklámjaiban.

A Phoenix család Floridába érkezett Venezuelából, majd 1979-ben Hollywoodban próbálták újraépíteni magukat. Joaquin édesanyja egy tévétársaságnál lett titkárnő, édesapja azonban hátsérülése miatt nem tudott dolgozni, így anyjuk megpróbált színészt faragni a gyerekekből, hogy besegítsenek a kasszába. Joaquin, River, Summer és Rain különböző tévéműsorokban léptek fel, énekeltek, reklámokban szerepeltek, de az utcán is kalapoztak produkcióikkal.

Joaquin, aki akkoriban Leafnek nevezte magát, első komolyabb szerepét a Vásott szülőkben szerezte, 15 évesen. Fantasztikus kritikákat kapott, mégis úgy döntött, nem kér a gyerekszínészetből, mert unalmasnak találta a kicsikre szabott szerepeket. 

„Megérezte, hogy ez lesz”

Míg River „élvezte” a reflektorfényt, Joaquin édesapjával ment, és beutazta Mexikót és Dél-Amerikát. Amikor hazatért, bátyjával, aki akkor a legmenőbb gyerekszínésznek számított, és szinte eltartotta a családot, elment szórakozni Johnny Depp klubjába, a Viper Roomba. Ő hívta ki a mentőket is Riverhez, amikor a fiú összeesett, és meghalt kábítószer-túladagolásban. „Tudod, színész leszel, és sokkal ismertebb, mint én” – mondta pár héttel a halála előtt öccsének River. „Anyámmal csak néztünk rá hülyén, hogy mi a szarról beszél. Furcsa, hogy ez egyfajta megérzés lett…” – kommentálta később testvére megjegyzését Joaquin.

Népszerűsége miatt River tragédiája is a bulvársajtó kedvenc témája lett, többször is lejátszották, illetve írásban is megjelentették, ahogy a 19 éves Joaquin a mentőkkel beszél (a segélyhívást a 911 mindig rögzíti). A Vanity Fairnek adott friss interjújában Joaquin egyébként elárulta, hogy testvéreivel nem igazán akartak aznap este a Viper Roomba menni, a lényeg csak az volt, hogy Riverrel lehessenek, ő viszont ragaszkodott a bárhoz, szeretett ugyanis ott zenélni.

Testvére halála után Joaquin magába zárkózott, a család pedig Costa Ricára költözött, hogy elkerülje a médiazajt. Egy évnek kellett eltelnie, mire a húszéves fiú barátai unszolására újra elment castingokra. Végül a Majd megdöglik érte című Gus Van Sant-filmben, Nicole Kidman oldalán tért vissza – akkoriban azt írták róla, hiperaktív srác, aki egy megbeszélésen is percenként elkalandozik. „Az egyik pillanatban még figyel rád, és beszél hozzád, a következőben már egy bogarat vizslat a földön” – fogalmaztak az Orlando Sentinelben.

A Három a nagylány című 1995-ös film volt a következő siker, melynek forgatásán megismerte Liv Tylert, akivel három évig voltak együtt. Öt évvel később aztán jött a Gladiátor, és az első Oscar-jelölés is: a császár megformálásért a legjobb mellékszereplő kategóriájában volt versenyben Phoenix, bár végül győznie nem sikerült.

A gyászoló öcs szerepe

Újabb fél évtizeddel később kapta meg karrierje egyik legmeghatározóbb szerepét: Johnny Casht formálhatta meg A nyughatatlanban. Ő azonban nem volt boldog: mivel Cash maga is elvesztette testvérét, és alkoholfüggő volt, az újságírók és a kritikusok folyton ezt a két vonalat erőltették nála, amitől úgy érezte, hogy benne maradt a gyászoló öcs szerepében. „Többeknek meg is mondtam, amikor erről kérdeztek, hogy baszódjanak meg! Könnyebb volt ennyivel elintézni, mint magyarázkodni” – mondta a Vanity Fairnek a színész, és ezzel a mai napig is így van: sehol és senkinek nem nyilatkozik róla.

Sőt, Phoenix általában is csak szarkazmussal képes beszélni szerettei haláláról. Négy évvel ezelőtt, amikor édesapja is meghalt rákban, a Vanity Fair újságírójának például azt mondta: „A mennyországban él, ott, ahol még senki sem járt.” Mivel a családfő haláláról egyáltalán nem számolt be a média, az újságíró erre visszakérdezett, hogy ugye csak viccel, és él az apja, mire Joaquin azt válaszolta: „Ó, tényleg él? Az fasza, akkor beszéljünk vele!”

Joaquin persze mindig is kiszámíthatatlan volt. Az előző évtized közepe felé egy időre eltűnt, majd a spekulációkat megelőzve 2005-ben maga jelentette be, hogy alkoholista, és elvonóra megy. Azonban a tisztulás után is zűrös időszak következett: 2010-ben nagy botrányba keveredett, amikor felröppent a hír, hogy az I’m Still Here forgatásának szüneteiben a filmet rendező Casey Affleckkel (Ben Affleck testvérével) együtt prostituáltakkal szórakoztatták magukat.

Affleck ekkor Joaquin testvérével, Summerrel élt házasságban, de a két színész barátságot is ápolt: egy időben még lakótársak is voltak New Yorkban. Az ügyről ma annyit lehet tudni, hogy ennek a barátságnak vége, Affleck és Summer elváltak, Afflecknek pedig majdnem a karrierjébe kerültek a további szexuális visszaéléseiről szóló vádak. Ami Joaquin Phoenixet illeti, ő a mai napig azt állítja, hogy nem vett részt a szexorgiában.

A sors iróniája, hogy éppen az I’m Still Here volt az a film, amelynek kedvéért az elvonó után visszatért a színészetbe. A produkció egyébként elég komoly és különleges felvezetést kapott, aminek köszönhetően sokan azt hitték, hogy Joaquin végül teljesen begolyózott, a színész ugyanis nagyon furcsán viselkedett: bozontos szakállat növesztett, és bizarr nyilatkozatokat adott. Mint később kiderült, az egész csak a dokumentumfilmet szolgáló, két éven át tartó médiahack akart lenni, sajnos azonban Afflecken és Phoenixen kívül senki sem tudott ezen nevetni, mivel az őrület akkoriban nem állt teljesen távol az alkoholizmusból lábadozó színésztől, és igazából soha nem is derült ki, hogy mennyi volt a megjátszott, és mennyi a valós belső küzdelem. 

Hiba lenne azonban az I’m Still Here után azonnal a Jokerre ugrani, ugyanis Phoenixnek a kettő között két nagyon emlékezetes szerepe is volt a Sosem voltál ittben (You Were Never Really Here) és A nőben (Her). Ráadásul utóbbi forgatásán ismerte meg menyasszonyát, Rooney Marát is, akiről így nyilatkozott: „Ő az egyetlen nő, akire rákerestem az interneten. E-maileztünk, barátok voltunk először. Ilyet sem csináltam korábban.”

(Fotó: Getty Images)

Rooney Mara sok mindenben megváltoztatta a színészt. Phoenix korábban mindig elégedetlen volt magával és az alakításaival, soha nem is nézte vissza a filmjeit – a legfrissebbet, a Jokert viszont már látta, és azt mondja, életében először ott tudta hagyni a munkát is a forgatáson. „Ma már van Joaquin Phoenix, a színész, és Joaquin Phoenix, aki megnősül, és megpróbált leszokni a cigarettáról. Utóbbi ugyan még nem jött össze, de próbálkozom.”

Joker szerepére egyébként nagyon sokat készült, többek között a narcisztikus személyiségzavarról és a kriminológiáról szóló szakkönyveket is tanulmányozott hozzá. „Nagyon sok oldalról lehet valamit, valakit nézni. Mondhatod, hogy ő [Arthur Fleck, a Joker] is olyan ember volt, aki szerette volna, ha meghallják, szerette volna, ha van hangja. Vagy arról az oldalról is nézheted, hogy ennek az embernek aránytalan mennyiségű elismerésre van szüksége. Hihetetlenül komplex karakter… Rooney kérdezte, hogy látom-e, milyen fantasztikus szerepekkel lepett meg az élet. És igaza van. Ma már kibaszottul imádom az életemet.

 

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top