Szabadidő

Ezért lett a Harry Potter-történetekből a legek legje

1997-ben az első kötettel egy olyan sorozat indult útjára, ami példa nélküli a könyvkiadás történetében. Noha J. K. Rowling regényét eleinte kiadni sem akarták, amikor megtörtént a csoda, az írónőt elképesztően gazdaggá és híressé tette története. Hiába telt el több mint 22 év az első regény külföldi megjelenése óta, a Harry Potter-univerzum folyamatosan bővíti önmagát. De vajon hol a határ?

J. K. Rowling nagyon mélyen volt, amikor elkezdte írni a Harry Potter-történeteket, de mindvégig hitt abban, hogy a varázslófiú története sikert ér el. A fordulat a könyv eleinte hányatott sorsában akkor jött el, amikor a Bloomsbury 1500 font előleget fizetett a szerzőnek a regényért, de Rowling igazán akkor lépett szintet, amikor a Scholastic megvette az amerikai kiadás jogait 100 ezer dollárért. 1998 októberében aztán a Warner Brothers is meglátta a sikerpotenciált a már megjelent két történetben, és hétszámjegyű összeget fizetett az írónőnek a megfilmesítési jogokért.

A könyvekből készült filmsorozatok nem számítanak már újdonságnak a mai piacon, elég csak A Gyűrűk Urára és a Trónok harca gondolni – 1998-ban azonban még ezek sem készültek el, így az úttörő a Harry Potter-univerzum lett. Tolkien és Martin világteremtő művei ráadásul nem is gyerekeknek íródtak, így ezek a regények másfajta közönséget is találtak meg; Rowling regényei viszont a gyerekeket célozták meg azzal, hogy egy hátrányos helyzetű fiú történetét mutatják be a köteteken át. Harry Potter árvaként nő fel nagynénjénél, ahol hányatott sorsa van: a lépcső alatti gardróbszobában éli unalmas napjait, és mindennapos küzdelmet folytat unokatestvére, Dursley elnyomásától sújtva. Ahogy aztán a történetek haladnak előre az időben, egyre erősebb és erősebb lesz a főszereplő, és egyre sötétebbé válik a cselekmény – Rowling első regényében Harry Potter 11 éves, de az utolsó részben a már végzős, nagykorú varázslóval találkozhatunk. A könyvek eleinte évente jelentek meg, így egy egész generáció lett Harry Potterrel egyszerre felnőtt, és ez a kapocs annyira erősnek bizonyult, hogy mindenki igazi barátként drukkolt Harrynek és társainak a Voldemort elleni csatában.

Tovább erősítette a rajongást, hogy a kötetek között eltelt időt a rajongók együtt is várták végig, illetve hogy rengeteg éjféli könyvpremiert kellett végigizgulniuk azoknak, akik tényleg az elsők között szerették volna elolvasni az újabb és újabb köteteket. Rowling ráadásul regényről regényre olyan dolgokat is beleszőtt a történetekbe, amikben az akkori tizenévesek magukra ismertek: az iskolai csínyek, stiklik, a diákok szociális élete, a viták, a sportesemények, az első bálozás, az első csók élménye vagy a barátságok fejlődése mind olyan témák, amelyek a könyvekben is előkerültek.

Az eladási sikerlisták csúcsán

Rowling figurái nagyon hamar a kamaszok életének részeivé váltak, az igazi őrület azonban a negyedik és az ötödik regénynél kezdődött, hiszen ekkor mutatták be az első filmet, ami világhírűvé tette Rowling regényét. A Chris Columbus által rendezett film nagyon sok gyereknek mutatta be a Harry Potter-univerzumot, ez pedig rásegített a könyvek eladására is – ráadásul a Harry Potter és a Tűz Serlege után a rajongóknak három évet kellett várniuk a folytatásra, ami a végletekig fokozta az őrületet. Egy egész világ epekedett a folytatás után, pedig a rizikó ott volt, hiszen akik Harryvel együtt nőttek fel, három évet öregedtek, míg kedvencük csak egyet – szerencsére azonban a rajongók kitartása csak erősítette a sikert. A Harry Potter és a Főnix Rendje a sorozat leghosszabb kötete lett (magyar kiadásban az első kötet 286 oldalas volt, az ötödik pedig 752 oldalt tett ki), és angol nyelven 24 óra alatt 5 millió példányban kelt el – innentől kezdve pedig a sorozat további kötetei mindig megdöntötték az előző rekordját: a Harry Potter és a félvér hercegből az első napon 9 milliót, a Harry Potter és a halál ereklyéiből 11 milliót adtak el.

Bár a történet a regények lapjain lezárult, a filmeken tovább élt – bár egyes rajongói körökben a mai napig sok vita övezi a mozis adaptációt, akik szerették a varázsvilágot, azok a következő években sem maradtak Harry Potter-tartalom nélkül. Az utolsó regényt ráadásul két filmben dolgozták fel (ezeket 2010-ben és 2011-ben mutatták be). A nyolc rész végül világszerte összesen 7,7 milliárd dollárt termelt, ezzel minden idők legnyereségesebb mozis szériája lett.

Rowling a filmek után sem engedte el a rajongói kezét – az utolsó könyv vége nyitva maradt, így a Harry Potter-univerzum határai lényegében beláthatatlanok. Az azóta eltelt években a szerző útjára indította a Pottermore rajongói oldalt, ami azóta is ontja magából a varázsvilággal kapcsolatos híreket, kvízeket, ő maga pedig új írói kihívásokat keresett. Első varázslattól mentes regénye, az Átmeneti üresedés felnőtteknek íródott, és egy kisváros társadalmát mutatja be kritikusan, 2012-ben pedig megjelent első krimije, a Kakukkszó is. Ezt ugyan álnéven adta ki, de az eleinte szerény sikerrel futó kötetről alig négy hónap után kiderült, hogy ki is a híres írója, és ezután rögtön a sikerlisták elejére vándorolt. Azóta már a negyedik rész is megjelent a főszereplő morcos nyomozó és segédje kalandjaiból, sőt tévésorozat is készült a történetek alapján.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek bemutatójának helyszíne

Miközben Rowling új utakon járt, a Harry Potter-univerzumban sem állt meg az élet: a Warner Brothersszel együttműködésben Londonban, Tokióban és Los Angelesben megnyíltak a Harry Potter-filmek univerzumára épülő látogatóközpontok, ahol mindenki beláthat egy kicsit a varázsvilág díszletei mögé, az interaktív kiállítások mellett például a filmben használt kosztümöket, járműveket és tárgyakat is meg lehet tekinteni.

Bár Rowling sokszor hangoztatta, hogy a Harry Potter-univerzumot már maga mögött hagyta, egy világ várta lélegzetvisszafojtva, hogy megtudja, hogyan folytatódott Harry, Ron és Hermione élete az utolsó rész óta. A válaszokat végül a 19 évvel a roxforti csata után játszódó Harry Potter és az elátkozott gyermek adta meg, ami színdarabnak íródott, de Rowling résztvételével. A 2016-os évben pedig nemcsak ennek örülhettek a rajongók, hanem annak is, hogy Legendás állatok és megfigyelésük címmel útjára indult egy másik spinoff is a mozikban a Warner Bros. forgalmazásában. A történet az 1920-as évekbeli varázsvilágot mutatja be, ezúttal London helyett New Yorkban, a főszereplő pedig Göthe Salmander.

A történet azóta kétrészesre bővült, és hamarosan érkezik a folytatás is. Úgy tűnik tehát, hogy 22 év után sincs vége a varázsvilágnak, és ennek a rajongók mérhetetlenül örülnek is.

További érdekességeket, exkluzív információkat olvashat a Harry Potter – 20 év magazinban. Keresse az újságosoknál, vagy rendelje meg ingyenes házhoz szállítással!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top