nlc.hu
Szabadidő
Találd ki, mi volt az a szó, amit idén a legtöbbször mondtak ki!

Találd ki, mi volt az a szó, amit idén a legtöbbször mondtak ki!

A divatos kifejezést százszor többet használták 2019-ben, mint a korábbi években.

A glasgow-i székhelyű kiadó Collins szótára honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki minden évben az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben. Idén a klímasztrájk volt az a kifejezés, amit százszor több esetben használtak 2019-ben, mint a korábbi években, írja a Hvg.hu.

iStock

A klímasztrájk kifejezést először 2015 novemberében jegyezték fel, amikor az első ilyen tüntetést szervezték az ENSZ Párizsban rendezett klímacsúcsa idején. A szótár definíciója szerint a klímasztrájk olyan tüntetés, amelynek résztvevői nem mennek iskolába vagy munkába, hogy cselekvésre szólítsanak fel a klímaváltozás ellen.

Mivel az elmúlt évben mindennapos valóssággá váltak ezek a megmozdulások a világ nagyvárosaiban, a Collins munkatársai szerint százszorosára nőtt a kifejezés használata 2019-ben. Tavaly az egyszer használatos kifejezés lett az év szava a Collins szótár szerint. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top