Szabadidő

A meggyilkolt apáca, kicsikart vallomások és tönkretett nyomozók – 5+1 zseniális true crime sorozatot ajánlunk

Szerzőnk fogta magát, leült a Netflix elé, éjszakákat töltött true crime sztorikkal, majd kiválasztott közölük párat. Kényszer nem volt, magától csinálta az egészet. Innentől övé a szó.

Ha már arról írtunk, hogy sok nő falja a valós bűntényeken alapuló true crime sorozatokat, úgy gondoltuk, mutassunk is párat közülük – egy listát, amit egy olyan nő állít össze, aki közéjük tartozik. Jelen esetben én. Így hát itt van a teljesen szubjektív 5+1-es listám (a plusz egyet azért teszem bele, mert így is nehéz volt csak hat sorozatot kiválasztanom). Próbáltam olyanokat válogatni, amelyek a műfajon belül is teljesen más perspektívából közelítenek meg egy-egy bűntényt, és olyanokat, amik mögött sok-sok év munkája van.

1. Out of Thin Air

Nem biztos, hogy sokan belefutottak ebbe a sorozatba a Netflixen, én is teljesen véletlenül, ajánlott tartalomként bukkantam rá. Nem örvend túl nagy népszerűségnek az IMDb-n és a Rotten Tomatoeson sem, de ez engem sosem tántorított el attól, hogy belenézzek filmekbe. Az Out of Thin Air két izlandi férfi, Guðmundur Einarsson és Geirfinnur Einarsson 1974-es eltűnési ügyét dolgozza fel. Az ügyben hat fiatalt ítéltek el, akik közül ötöt 44 évvel a történtek után a legfelsőbb bíróság felmentett.

A két eltűnt férfi holtteste sosem került elő, a rendőrség mégis úgy gondolta, elég bizonyítékuk van arra, hogy már nem élnek, és gyilkossági ügyben nyomoztak. A hat fiatalt hosszú időn át magánzárkában tartották (volt, akit összesen 600 napig!), éheztették, órák hosszát vallatták ügyvédjük jelenléte nélkül, míg „megtörtek”, és aláírták a beismerő vallomást. Az első, aki nem bírta már, az egyik vádlott barátnője volt, akit pici babája várt otthon. Ennyi évvel a történtek után a sorozatban elmondja, hogy a végén már azt sem tudta, fiú-e, vagy lány, ezért talált ki a nyomozók iránymutatásával egy teljes sztorit arról, hogy mi történt az általuk egyáltalán nem is ismert férfiakkal.

A történet bemutatja, mi vezetett a hat fiatal életének egy pillanat alatti teljes tönkretételéhez. Többen közülük már nem is élnek.

(Netflix. IMDb: 6,3)

2. The Keepers

Történet az apácáról, aki nem hagyta szó nélkül a szexuális zaklatásokat és az erőszakot az egyházon belül, ezért meg kellett halnia. Így lehetne összefoglalni a The Keeperst, ami szerintem a Netflix egyik legjobb saját gyártású sorozata.

A bevezetője és maga a történet is elég egyedi. Adott két nagymama az amerikai Baltimore-ban. Gemma Hoskins laza, extrovertált, közlékeny, Abbie Schaub introvertált típus, aki szeret adatokkal bogarászni. Mégis van bennük valami közös: nyugdíjas éveikben nemcsak az unokákkal játszanak vagy kötögetnek, hanem nyomoznak egy ötven évvel ezelőtti gyilkosság ügyében.

Mindkettőjüknek tanára volt a diákok kedvence, Catherine Cesnik nővér, nem véletlenül fordultak hozzá, amikor a katolikus iskola papjai és tanárai molesztálták őket. Cesnik nővér pedig nem hagyta annyiban, úgy döntött, intézkedni fog az ügyben – ezután tűnt el. Holttestére pár héttel később bukkantak rá, elképesztő kegyetlenséggel végeztek vele.

A minisorozat bemutatja, hogyan tussolták el a szörnyű bűntényt, és azt is, hogy a papi pedofíliával kapcsolatos ügyekben vérlázító intézkedéseket hoztak, a legmagasabb szinteken is.

(Netflix. IMDb: 8,1)

3. The Staircase

Jean-Xavier de Lestrade 2004-es dokumentumfilmje a bestselleríró Michael Peterson gyilkossági ügyét dolgozza fel. A stáb hosszú éveken át követte a nagy port kavaró ügyet, főként Peterson és családja szemszögéből; láthatjuk a viszonylag fiatal és a meggyötört írót is, a zárkában és otthonában is.

A vád szerint Peterson 2001 decemberében agyonverte felségét, miután az rájött, hogy megcsalja. A férfi a vád szerint úgy állította be a tett helyszínét, hogy úgy tűnjön, Kathleen Peterson leesett a lépcsőn (innen a sorozat címe is).

Kevés ügy kapott akkora visszhangot, mint például O. J Simpsoné, de Peterson és az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények, a kettészakadt család nagyon is érdekelte az amerikai közvéleményt. Pláne azután, hogy kiderült: az író vélhetően meleg, és egy nőismerőse is ugyanilyen „balesetben” halt meg évtizedekkel Kathleen Peterson előtt.

Hogy mi lett az ügy vége, azt nem lőjük le, de annyit elárulunk, hogy a teljes igazságot csak maga Peterson tudja.

(Netflix. IMDb: 8)

4. Real Detective

Egyik nagy kedvencem az eddigi true crime sorozatok közül. Teljesen véletlenül akadtam rá, de a trailere alapján pont nekem valónak tűnt, és nem is csalódtam benne. Tipikus ledarálós eset volt.

A Scott Bailey–Petro Duszara–Alain Zaloum producerhármas sorozatának egyelőre két évada van, de minden bizonnyal lesz több is, mert sokan szeretik. Minden epizód egy-egy amerikai gyilkossági nyomozó valamely ügyét mutatja be, azt az egyet, amitől nem tudnak szabadulni, ami örökre az emlékezetükbe vésődött. Akad köztük olyan is, akinek a házassága is ráment az igazság felkutatására és a tettes elfogására.

A történeteket ők maguk mondják el, nagyon őszintén, miközben a szerepeket színészek (például Michael Madsen is) játsszák el. Ez már eleve nagy előrelépés a korábbi true crime sorozatokhoz képest, amelyekben elég slendrián rekonstrukciókat készítettek.

A Real Detective-ben láthatóan nemcsak a sztorira, de a technikára is sokat adtak, komoly háttérmunkával. Az egyik epizód nem mellesleg az Egyesült Államok egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa, a Riverside Killerként (riverside-i gyilkosként) ismert William Suff elfogásához vezető utat mutatja be.

(Netflix. IMDb: 8,1)

5. The Confession Tapes

Mi történik akkor, ha a nyomozók nem túl etikus eszközöket is bevetnek azért, hogy kicsikarjanak egy vallomást? Ha különböző pszichológiai taktikákkal veszik rá az illetőt, hogy bevalljon olyat, amit nem is tett? A fent említett Out of Thin Airhez hasonló a sorozat, ám sokkal rövidebben mutat be egy-egy esetet az eredeti felvételekkel, amik a kihallgatáskor készültek. Közben szakértők mutatnak rá azokra a mondatokra és pillanatokra, amikor látszik, hogy törvényellenesen dolgoztak a nyomozók.

Az egyik rész a világsajtóban is sokat szerepelt Angelika Graswald esetét dolgozza fel, aki beismeri: nem bánta, hogy vőlegénye egy evezős túrán a vízbe fulladt. A történet bemutatja, hogyan csikarták ki belőle a vallomást annak ellenére, hogy nem teljesen ugyanaz, ha valaki nem bánja, hogy valaki meghalt, vagy ha ő idézte elő a halálát.

(Netflix. IMDb:7,5)

+1 Wild Wild Country

Mondhatjuk, hogy tipikus szektatörténet, de ez így mégsem teljesen pontos, ugyanis a gaztettei ellenére Bhagwan Shree Rajneesh gurunak, közismertebb nevén Oshónak (vagy Rajneeshnak) a mai napig népes rajongótábora van. A Wild Wild Country az Osho körüli őrületet járja körbe, és megszólal benne a több ember megmérgezéséért felelős guru jobbkeze, Ma Anand Sheela is, aki Svájcban bujkál a mai napig.

Oshót már Indiában is szexguruként emlegették, visszaélések miatt kényszerült Amerikába, ahol egy kisebb falut épített ki magának és híveinek. Hatalma csúcsán 93 Rolls-Royce állt a rendelkezésére, gyémántokkal kirakott színarany karórákat hordott, és arra biztatta híveit, hogy a legvadabb nemi kicsapongások segítségével keressék a megvilágosodást.

Jobbkeze, Sheela felelt az Amerikai Egyesült Államok elleni eddigi egyetlen sikeres biológiai terrortámadásért: szalmonellával fertőztek meg egy tíz étteremből álló salátabár-hálózatot, aminek következtében több ezer ember betegedett meg. Tették mindezt azért, mert a szektájuk környékén lakók furcsán néztek ténykedésükre.

A sorozatot a bemutatója után egyébként több kritika is érte. A hívek Oshót védték, akik pedig áldozatok voltak, azt hiányolták, hogy a szexuális abúzusok nincsenek megfelelően kihangsúlyozva.

(Netflix. IMDb: 8,2)

(Kiemelt kép: Netflix/Real Detective)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top