Szabadidő

#miniszoknya, #szerpentin, #italozás – így szilvesztereztek őseink

Ős alatt természetesen a szüleinket és az ő szüleiket értjük. Kimerítő és mámorító újévi válogatás a Fortepanról.

Nem mintha panaszkodni szeretnék, mert a Fortepant túrni mindig csodálatos érzés, de kemény meló tematikus válogatást készíteni a hatalmas munkával, nagyon kevés pénzből működtetett retrofotó-adatbázisból. Vagy azért, mert nagyon sok képet találok és csak az órákig tart, hogy átnézzem őket, vagy azért, mert alig akad fotó egy-egy témában, és borul a koncepció. A szilveszteri válogatás pedig azért volt nehéz, mert sok képet találtam, és egyszerűen képtelen voltam kiszórni egyet is, fantasztikus ugyanis mind. Itt is van az összes, na jó, egy-két kivétellel.

A szilveszteri partifotók úgy mesélik el az ország elmúlt száz évét (szó szerint: az első kép pont százéves), ahogy semmi más. A mosolygó, ugráló, dülöngélő szereplők mögött-mellett ugyanis ott vannak a háború borzalmai, 1956 traumája, a panellakások klausztrofóbiája vagy éppen az elit hedonizmusa. Jöjjenek is: fotók, évszámok és ha szükséges, némi magyarázat. (Ha valamelyik kép magyarázatért kiált, még sincs képaláírás, az egész egyszerűen azért van, mert mi sem értjük, mi történik.)

1917

1932

1933

1934

1938

1938

Újévi koccintás a Béke – akkori nevén Britannica – Szállóban.

1940

1965

1965

1968

A Magyar Rendőr fotója.

1970

Újévi koccintás az első műszak elején. Urbán Tamás fotója.

1971

1973

Szilveszter Németh László író lakásán. Balra Illyés Gyula, jobbra Déry Tibor írók, Déry mögött Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra, mögötte Gombos Katalin színművésznő.

1973

1975

1977

1980

A Magyar Rádió közvetítése egy belvárosi lakásból szilveszterkor. Az asztalnál balra hátracsúszott fejhallgatóval Feyér Zoltán szerkesztő-riporter, tőle jobbra a harmadik Jolsvai András szerkesztő, író, újságíró.

1986

Az országban valaha készült legszexibb szilveszteri tévéműsor felvétele a Petőfi Csarnokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top