Szabadidő

Rendkívül ritka madarak jelentek meg a Körös-Maros Nemzeti Park területén

Szenzációs hírről számoltak be a park munkatársai.

Vörös kányák tanyáznak a Csanádi pusztákon. Az utóbbi hónapokban több alkalommal is megfigyelték ezeket a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A Kelet-Magyarországon rendkívül ritkán látható madárból egyszerre több példány is felbukkant – számolt be honlapján a nemzeti park.

A vörös kánya olyannyira ritka vendég errefelé, hogy minden felbukkanása élményszámba megy. Magyarországon az utóbbi években nőtt ugyan a költőállománya, de még így sem éri el a 20 párt. Karcsú, hosszú szárnyú madárról van szó, melynek szárnyfesztávolsága a testsúlyához képest meglehetősen nagy, éppen ezért sok időt tud repüléssel tölteni. Rendszerint elhullott állatok tetemét fogyasztja, s azt nem mindig könnyű találni. Rá van szorulva mások maradékára is, sokszor megeszi a sasok zsákmányából otthagyott falatokat.

A keselyűkhöz hasonlóan a kányák is jó hatással vannak a természet egészségére. Az állati tetemek elfogyasztásával ugyanis megelőzik a fertőzések terjedését.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Kovács Attila 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top