Szabadidő

Nyugdíjba küldenék Philt, az időjós mormotacelebet

Az állatvédők szerint rossz körülmények között tartják Philt, és stresszes a munkája.

A nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney 1887 óta a mormotajóslás fellegvára, minden év február 2-án ezrek várják, hogy Punxsutawney Phil, a mormota meglátja-e az árnyékát. Ha igen, az azt jelenti, hogy még hat hétig tart a tél a térségben. 

A PETA állatvédő szervezet azonban szeretné, ha teljesen megváltozna ez a hagyomány. Ezért levelet írtak a Punxsutawney Mormota Klubnak, amelyben azt kérik, hogy Philt küldjék nyugdíjba, a munkáját pedig mesterséges intelligencia által vezérelt robotmormota vegye át.

Az éjszakai életmódot folytató rágcsálót minden évben kiráncigálják a mesterséges üregéből, majd vakuk kereszttüzében, hatalmas tömeg előtt mutogatják. Ez nagyon stresszes számára, érvelnek az állatvédők. Szerintük Phil jelenlegi lakóhelye sem megfelelő, mert hiába légkondicionált, nem tud úgy ásni és turkálni, mint vadon élő társai.

A Punxsutawney Mormota Klub egyelőre nem reagált a levélre.

Az egy másik kérdés, hogy Phil meglehetősen rossz időjós, száz év alatt csak 17-szer találta el a tél végét. És persze ő sem ismeri az örök élet titkát, a mormoták nagyjából 10 évig élnek, ha az egyik időjós mormota elpusztul, egyszerűen egy új Philt állítanak a helyébe.

(CNN)

(Kiemelt kép: MTI / EPA / David Maxwell)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top