Szabadidő

Meghalt Lyle Mays, a Pat Metheny Group zongoristája

A zenekarral 11-szeres Grammy-díjas volt.

Hatvanhat éves korában meghalt Lyle Mays, a Pat Metheny Group zongoristája. A dzsesszzenész régóta betegséggel küzdött, Los Angelesben érte a halál.

„Lyle volt az egyik legnagyobb zenész, akit valaha ismertem. Több mint 30 éven át, minden zenével együtt töltött pillanatunk különleges volt. Már az első együtt lejátszott hangok után kialakult közöttünk egy kötelék”

– írta a Pat Metheny Group honlapján a zenekar névadója és vezetője, akinek rettenetesen fog hiányozni zenésztársa.

Lyle Mays zenészcsaládba született, édesanyja zongorista, édesapja gitáros volt. Kilencévesen családtagjai esküvőjén, 14 évesen már templomban orgonázott a Wikipedia szerint. Tinédzserként dzsessztáborokban olyan tehetségektől tanult, mint Rich Matteson vagy Marian McPartland.

A 70-es években csatlakozott a Pat Metheny Grouphoz, és 11 Grammy-díjat gyűjtött be a zenekarral. Szólókarrierje mellett olyan zenészekkel is együtt dolgozott, mint Joni Mitchell, Rickie Lee Jones és az Earth and Wind & Fire.

(Kiemelt kép: Facebook / Pat Metheny)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top