Szabadidő
Szponzorált tartalom

Bohócjáték, de korántsem tréfa – Madarak az Újszínházban (x)

Katona Imre darabja a múlt rendszerben született. A formabontó és korszakalkotó darab akkoriban hatalmas sikert aratott. 45 év után állította újra színpadra az Újszínház. A rendező maga a szerző, aki művével a jelenkor emberének is szeretne görbe tükröt tartani. A szólásokból és közmondásokból felépülő történet szereplői bohócok. Nem véletlenül.

A magyar nyelv lenyűgöző gazdagságát bizonyítja Katona Imre különleges darabja, melyet kizárólag szólásokból, közmondásokból alkotott a szerző. A meghökkentő alapötletből mesterien bontakozik ki az emberi típustörténet, amely az ókori komédiaköltő, Arisztophanész darabját vette alapul: a földi lét korlátaival és bajaival szembesülő Pityi és Palkó felépíti a levegőben az ideális államot. A madarak világában az emberek azonban éppúgy élnek és visszaélnek a hatalmukkal, mint a földi társadalmak vezetői: átveszik a többiek felett az irányítást.

A stúdiószínpad cirkuszi poronddá alakul, a színészekből bohócok lesznek, az összefüggő szöveg helyett éles elmével egymáshoz illesztett szójátékok sora hangzik el. A nyelvi bravúrokból megalkotott darab során a némajátéknak is fontos szerep jut.

A bohócok pedig nem csak a bukfenceket hányják, hanem a szójátékokat is.  Az eredmény egy nagyon is komoly bohócjáték. 

Ha figyelembe vesszük, hogy a bohócok minden történelmi korban az igazság cenzúrázatlan szócsöveként nyíltan kimondhatták azt is, amiről nem volt szabad vagy illendő beszélni – így állítva görbe tükröt az aktuális problémákról a társadalomnak –, biztosak lehetünk benne, hogy az ókorban született típustörténet a mai kor emberére is érvényesíthető társadalomkritikát fogalmaz meg. 

Ugyanazok a szavak és gesztusok azonban más gondolatokat indítanak el a ma emberében, mint 45 évvel ezelőtt, amikor a darab megszületett és amikor néhány előadás után az akkori rendszer betiltotta. Az eredmény egy olyan előadás lesz, mely pillanatról pillanatra lebilincseli és érzelmi viharba sodorja majd a nézőt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top