Szabadidő

Elképesztő pénzeket fizetnek a magyar gigahalakért a feketepiacon

Egy 20-30 kilós pontyért akár milliós összeget is megadhatnak.

Nemrégiben a horgászok segítségét kérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert meg akarták tudni, hol van a korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször kifogott hatalmas, több mint 30 kilós ponty.

Egyes horgászok és vállalkozók kifejezetten arra szakosodtak, hogy óriási halakat lopjanak ki a természetes vizekből. Oxigénpalackkal felszerelt tárolóban szállítják a kifogott halakat – főleg pontyot –, és elsősorban a magántavaknak adják el őket – írja a Magyar Nemzet.

Ekkora halak tenyésztésével senki nem foglalkozik, mert 15-10 év kell ahhoz, hogy elérjék a 20-30 kilós súlyt, egyszerűen nem éri meg. A magántavakon viszont óriási a kereslet a kapitális halakra, mert egy hatalmas fogásnak óriási a reklámértéke. A gigahalakkal való kereskedelem szinte kizárólag a feketepiacon zajlik.

Egy 20-30 kilós ponty értéke 600-700 ezer forintnál kezdődik, de van, aki ennek az összegnek a dupláját is hajlandó kifizetni érte.

Kapcsolódó cikkek:

Félmázsás gigapontyot fogtak Baranyában – fotó

Harmadszor is horogra akadt Öreg Tükrös, a balatoni gigaponty – fotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top